Zonguldak ili merkezindeki ağır metal birikiminin biyomonitör olan karayosunları üzerinden araştırılması
Biomonitoring of heavy metal deposition by mosses in the center of Zonguldak province
- Tez No: 198245
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRAY UYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: A ır metal birikimi, biyomonitör, karayosunu, Zonguldak, Heavy metal deposition, biomonitor, moss, Zonguldak
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalı ma, Zonguldak il merkezindeki atmosferik a ır metal birikiminin biyomonitörbitkiler olan karayosunları üzerinden belirlenmesi amacı ile 2003 yılında çalı mabölgesindeki 25 istasyondan yaygın pleurokarp karayosunu örnekleri toplanarakgerçekle tirilmi tir. Toplanan örneklere ya yakma yöntemi uygulanıp, Grafit FırınlıAtomik Absorbsiyon Spektrofotometresinde (AAS) Pb, Fe, Ni, Cr, As, Cu ve Coelementlerinin atmosferik birikim de erleri ölçülmü tür. Analiz sonuçlarına göre bölgedekia ır metal konsantrasyonlarının büyüklük sıralaması yapıldı ında,Fe>Pb>Cu>Co>Ni>Cr>As ili kisi ortaya çıkmaktadır. Bölgede ara tırılan her bir metaliçin kirlilik haritaları çıkartılmı ve haritalar üzerinden bölgesel birikimler yorumlanmı tır.Ayrıca elde edilen de erlerin genel ortalamalarının, Avrupa ortalamaları ile kıyas edilmesisonucu incelenen metallerden yalnızca bakır ve krom hariç, ara tırılan di er tüm metallerinAvrupa ortalamalarının üzerinde oldu u görülmü tür.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in the centre of Zonguldak province in order to determine theatmospheric heavy metal deposition by using moss species as biomonitors. Sampling wasperformed based on the principle that carpet-forming bryophytes (pleurocarpous mosses) at25 sites distributed over the study area in 2003. The samples were digested according tothe wet digestion method and Pb, Fe, Ni, Cr, As, Cu ve Co elements were analysed byusing Atomic Absorption Spectroscopy (AAS) equipped with a graphite-furnace.According to the results of analysis, the heavy metals concentrations in the region are asfollows: Fe>Pb>Cu>Co>Ni>Cr>As. Distribution maps were drawn up for each of thestudied metals according to their concentration in the moss. The regional accumulationswere interpreted by using them. In addition, the results were compared with the similarstudies in Europe and it was observed that for all measured heavy metals, except copperand chromium, the accumulation ratios in the region are higher than European rates.