Zonguldak yöresinde doğal olarak yetişen Quercus cerris L. ve Quercus ilex L. türlerinin polen morfolojisi ve anatomisi
Pollen morpholgy and anatomy of Quercus cerris L. and Quercus ilex L. growing naturally in Zonguldak
- Tez No: 198246
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Quercus cerris, Quercus ilex, yaprak, odun, anatomi, polen, Quercus cerris, Quercus ilex, leaf, wood, anatomy, pollen, Zonguldak
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalı ma ile Zonguldak yöresinde do al olarak yeti en Quercus cerris L. ve Quercus ilexL. türlerinin yaprak, gövde anatomisi ve polenlerinin morfolojik özellikleri incelenmi tir.Yapraklardan alınan kesitlerde örneklerin yaprak kalınlıkları, mm² deki epidermis, stomave tüy sayıları belirlenmi ; yaprak sapı, mezofil ve venasyon özellikleri verilmi tir. Alınanodun kesitlerinde trakelerin yıllık halka içindeki konumları belirlenmi , ilkbahar ve yazodunu trake çapları ölçülmü , birim alandaki sayıları saptanmı tır. Ortalama lif boyutlarıverilmi tir. Odun parenkima hücreleri ve özı ınları da incelenmi tir. Odun, yaprakanatomileri ve polenlerin morfolojik özellikleri ı ık mikroskobunda incelenmi tir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisPOLLEN MORPHOLOGY AND ANATOMY OFQUERCUS CERRIS L. AND QUERCUS ILEX L.GROWING NATURALLY IN ZONGULDAK PROVINCEBircan KARTALZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologyThesis Advisor: Asst. Prof. Ay e KAPLANJune 2005, 60 pagesWith this study, leaf and wood anatomy and pollen morphology of Quercus cerris L. andQuercus ilex L. growing naturally in Zonguldak province were examined.Leaf thickness, number of epidermis per mm², stoma and trichomes were determined andproperties of petiole, mesophyll and venation were given from leaf section. Position of thevessel in the rings and pits on the side wall of vessel were examined. Diameters of ringsspring and summer vessel were measured and number of rings were found. Mean lenght ofsclerenchyma were given. Wood parenchyma and rays were examined. Also anatomicalproperties of wood and leaf, morphological properties of pollens were investigated byusing light microscope.