Tedarik zinciri yönetiminin teslim tarihlerine olan etkisinin araştırılması
The research of the due dates effect on supply chain management
  1. Tez No: 198260
  2. Yazar: BAHADIR YÖRÜR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN TORKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Benzetim, Çizelgeleme, Tedarik Zinciri Yönetimi, Teslim Zamanı, Simulation, Scheduling, Supply Chain Management, Due Dates
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ivTEDAR K Z NC R YÖNET M N N TESL M TAR HLER NEOLAN ETK S N N ARA TIRILMASIBahadır YörürEndüstri Mühendisli i, Yüksek Lisans Tezi, 2005Tez Danı manı: Prof. Dr. Orhan TORKULÖZETBu tezde; tedarik zinciri yönetiminin ürün teslim zamanları üzerinde yaptı ı etkiyigösterebilmek amacı ile bir tedarik zinciri a ı tasarlanmı tır. Tasarlanan tedarik zinciri temelolarak bir fabrika, üç ana depo ve mü teriden olu maktadır. Zincir bilgisayar ortamındaPromodel 4.22 benzetim programı ile modellenerek iki ekilde ele alınmı tır.Tasarlanan tedarik zinciri ilk önce ana depolardan mü teriye olan ta ımalarda her hangibir ta ıma kapasitesinin olmadı ı dü ünülmü ve fabrika içerisindeki imalat atölyelerindeçizelgelemede kullanılan de i ik kuyruk disiplinleri, de i ik sıralama kuralları kullanılarak dörtfarklı model olu turulmu tur. Bunun neticesinde imalat akı zamanlarındaki de i imgözlenmi tir. Ele alınan ikinci tedarik zinciri modelinde ise, imalat akı zamanlarının de i imiyanında ta ımada, ürün çe itlili ine ba lı olarak ta ıma kısıtları konulmu ve dört farklı modelaltında imalat akı zamanlarıyla birlikte ta ıma kısıtlarının teslim zamanlarını nasıl etkiledi iortaya konulmu tur.Ele alınan iki ana benzetim modeli ve bu modellerinin altındaki dört alt model de i iktalep miktarları altında on defa çalı tırılmı tır. Yapılan deneyler sonucunda, ana model ve altmodeller arasında istatistiksel bir farklılı ın olup olmadı ı SPSS 13.0 programı ile analizedilmi tir.Çalı ma sonucunda; tedarik zinciri yönetiminde, zincir boyu uzadıkça, son mü teriyeolan ürün teslim zamanının artı ı ve de i ik kısıtlar altında teslim zamanlarının de i ikyönlerde de i ti i görülmü tür. Ayrıca tedarik zincirinin karma ık yapı aldıkça verilmesigereken üretim ve ta ıma kararlarının iyi analiz edilmesi gereklili i ortaya çıkmı tır.
Özet (Çeviri)
vTHE RESEARCH OF THE DUE DATES EFFECT ONSUPPLY CHAIN MANAGEMENTBahadır YörürIndustrial Engineering, Master?s Thesis, 2005Advisor: Prof. Dr. Orhan TORKULSUMMARYIn this study, a supply chain network was designed to investigate the effect of thesupply chain management on product due date. The designed supply chain was composed ofone plant, three basic store and costemer. Supply chain was modelled by promodel 4.22simulation program and solved by two different process.In the first process, carrying capasity from basic store to the customers was not takeninto account and four different models were created by using different queue disiplines used injob shops schedulings in plants and different ranking rules. The change of the product flowtimewas obsorved. In the second process, with product flowtime change carrying limitations weresettled depending on product variability and the effect of the carrying limitations with productflowtime on due dates in four different models were investigated.The two different basic processes and four sub models were worked ten times underdemand quentitiy. The statistics difference between basic and sub models were analysed withSPSS 13.0 program.It was observed that when the chain lenght increased product due dates to the lastcustomer was increased and under different limitations due dates changed in different ways.Product ans carrying decisions have to be good analysed in order supply chain gets mixedstructure.