Development of a control strategy for urban traffic management system of İstanbul
İstanbul kent içi trafik yönetim sistemi için kontrol stratejisi geliştirilmesi
  1. Tez No: 198374
  2. Yazar: OĞUZ CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ ERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Trafik, Ulaşım, Engineering Sciences, Traffic, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Ulaşım Sistemleri, Kent içi Trafik Kontrol Stratejisi, Trafik, Sinyalizasyon, Trafik Yönetim Sistemi, stanbulTemmuz, 2005 Oğuz CAN, Intelligent Transportation Systems, Urban Traffic ControlStrategy, Traffic, Signalization, Traffic Management System, stanbul.July, 2005 Oğuz CAN
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Ulaşım ve ulaşım ile ilgili problemler günümüz dünyasında metropol kentlerinen önemli sorunları arasındadır. Bu alanda bir çok araştırma yapılmaktadır. Buaraştırmaların en önemlileri kent içi trafik kontrol sistemlerine odaklanmıştır. Genelolarak, Ulaşım probleminin çözümünde kent içi trafik kontrol sistemleri önemlifaydalar sağlamaktadır. Bir alanda sağlanan faydalar her uygulama için farklılıkgösteren işletme değişkenlerine bağlıdır. Bu değişkenlerin başlıcaları; arterdekikavşak sayısı, kavşaklar arası mesafe, incelenen alanın boyutu, arter uzunluğu, araçtalep eğilimleri, sürücü alışkanlıkları vb. olarak özetlenebilir.Trafik akış teorileri araçlar, sürücüler ve altyapı arasındaki etkileşimimatematiksel olarak doğru tanımlamaya çalışır. Altyapı; otoyol, karayolu sistemlerive diğer trafik işaretleri, kavşak kontrol cihazları, sinyalizasyon, bilgi ve iletişimteknolojileri gibi işletme ekipmanlarından oluşmaktadır.Doygun olmayan trafik şartlarında, trafik kontrolünün genellikle hedefi;gecikme ve durmaları en aza indirgemek veya band genişliğini maksimumaçıkartmak suretiyle güvenli ve etkin trafik akışını sürdürmektir. Doygun akımşartlarında ise; trafik kontrolünün hedefi geçen araç sayısını artırmak ve etkin birkuyruklanma yönetimi sağlamaktır. Trafik mühendisleri trafik ağı için değişikgeometriler, talep seviyeleri ve varış modellerine uygun en iyi zamanlamastratejilerini seçmeye çalışır.Bu tezin ana hedefi; mevcut kontrol stratejilerini inceleyerek stanbul kent içitrafik özelliklerine uygun bir kontrol stratejisi geliştirmektir. Bu çalışma ?AkıllıUlaşım Sistemlerinin? bir parçası olarak trafik kontrol stratejilerini kapsamaktadır.Bu çalışma ile birlikte, stanbul kent içi trafik yönetim alt yapısınauygulanabilir yeni bir trafik kontrol stratejisi geliştirilmiştir. Bu kontrol stratejisininetkinliği ve geçerliliği izole bir kavşakta analiz edilmiştir. Bu doktora çalışmasıkapsamında izole kavşaklar için geliştirilen stanbul Hibrid Kontrol Stratejisioptimizasyon görevini seçici algoritma ile yerine getirmeye çalışmaktadır. Algoritmatrafik talep seviyelerine göre en uygun periyot genliğinin ve faz sürelerinin seçiminiiçermektedir. stanbul Hibrid Kontrol Stratejisi özellikle geçen araç sayısını artırmakve duruş sayılarını ve kuyruklanmaları azaltmak suretiyle trafik kontrolperformansını geliştirmeyi amaçlamaktadır. stanbul Hibrid Kontrol Stratejisininincelenmesi 2231- Çağlayan izole kavşağında yürütülmüştür. Periyot genliklerininartırılmasının etkisi Fevzipaşa arterindeki ardışık beş kavşak üzerinde incelenmiştir.Kontrol stratejisini analiz ederken kullanılan metotlar; saha uygulaması, önce vesonra analizleri, ve trafik mühendislerince yaygın kabul görmüş TRANSYT-7Fyazılımını kullanarak yapılan optimizasyon ve simülasyon çalışmalarıdır.Yeni kontrol stratejisinin uygulanması ile Çağlayan kavşağında; geçen araçsayısında %11.25 ila 13 artış, efektif yeşil süresinde yaklaşık %10 artış, araç başınagecikmelerde ve duruşlarda %7.8 ila 12 azalma iyileştirmeler elde edilmiştir.Periyot genliğinin artış etkisi saha ölçümlerine dayalı olarak, TRANSYT-7Fkullanılmak suretiyle detaylı analiz edilmiştir. Fevzipaşa arterinde yapılan analizler,zirve saatlerde doygun akım şartlarında periyot genliğinin artırılması faydasağlamamaktadır. Daha fazla periyot genliği verilmesi yaklaşımının kuyruklanmalarüzerinde oldukça olumsuz etkisi olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, uygunperiyot genlikleri ve ofset süreleri seçimi ile oldukça iyileştirmeler sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
A Transportation and problems related with transportation are among the mostimportant problems of metropolis in today?s world. There have been several studiesconducted regarding this subject. The most important of these studies are focused onUrban Traffic Control ?UTC? Systems. In general, Urban Traffic Control Systemsprovide significant benefits to solve the transportation problem. Benefits for anindividual area depend on a number of operational variables that are unique in eachimplementation. These variables may include the number of intersections or signalsin an arterial, spacing of intersections, size of study area, corridor lengths, vehicledemand patterns, driver?s behaviors etc.Traffic flow theories seek to describe in a precise mathematical way theinteraction among vehicles, drivers, and the infrastructure. The infrastructure consistsof the highway, freeway systems and all operational elements, including markings,intersection control devices, signage, information, and telemetry (communication)technologies.In unsaturated traffic conditions, the objective of the traffic control is generallyto maintain safe and efficient traffic operations by minimizing delay and number ofstops or maximizing signal coordination bandwidth. However for over-saturatedconditions, the objective of the traffic control is to emphasize traffic throughput andefficient queue management. Traffic engineers try to select the best timing strategyfor networks with various geometry, demand levels, and arrival patterns.The main goal of this dissertation is to study existing control strategies anddevelop suitable control strategy for stanbul urban traffic characteristics. This studyhas included traffic control strategies which are considered to be a part of IntelligentTransportation Systems -ITS.With this study, a new control strategy applicable to existing stanbul trafficmanagement infrastructure has been developed. This control strategy?s effectivenessand validity have been analyzed at an isolated intersection. The stanbul HybridControl Strategy that was developed for isolated intersection in the scope of thisdissertation tried to solve the optimization task by a selective algorithm. Thealgorithm includes optimizing both cycle length and phase times according to thetraffic demand levels. The stanbul Hybrid Control Strategy aimed to improve theperformance of the traffic control especially to increase the throughput, and reducethe number of stops and spillbacks.The evaluation of the stanbul Hybrid Control Strategy was conducted at anisolated intersection named 2231-Çağlayan intersection. The effect of increasingcycle lengths has been studied on the Fevzipaşa arterial with 5 adjacent intersections.The methods used to analyze the control strategy are field application, before andafter studies, and optimization and simulation by using TRANSYT-7F which havegained wide acceptance by traffic engineers.By application of the new control strategy throughput increased by 11.25 to13%, the effective green increased approximately by 10%, delays and stops pervehicle decreased by 7.18 to 12% at Çağlayan.Detailed analyses to evaluate the effects of increased cycle lengths wereconducted on an arterial based on field observation by using TRANSYT-7F. Theanalyses on the Fevzipaşa arterial indicated that increasing the cycle length duringthe peak hour for congested condition is not beneficial. Giving more green time incongested traffic condition approach has a considerably negative effect on queuespillbacks. However, considerable improvements can be realized by applyingappropriate cycle lengths and offsets.