İklim değişikliğinin su havzalarına etkisinin HSPF modeli ile incelenmesi
Determination of climate change effects on watersheds with HSPF model
- Tez No: 198396
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDEM AHMET ALBEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Modelleme, Havza, HSPF, KendalEğilim Analizii, Climate Change, Modeling, Watershed, HSPF, Kendall TrendAnalysisii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
ÖZETDoktora TeziİKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNİN SU HAVZALARINA ETKİSİNİN HSPFMODELİ İLE İNCELENMESİSERDAR GÖNCÜAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüÇevre Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Doç Dr. A. Erdem ALBEK2005, 199 sayfaÖzellikle sanayi devrimi ile çok büyük bir hız kazanan atmosferdekisera gazı salınımı, küresel ısınmaya katkıda bulunmaktadır. Yerküreninısınması ile birlikte, hidrolojik ve ekolojik süreçler hızlı bir şekilde değişimgeçirmektedir. Havzalardaki mevcut su dengeleri bu ısınma eğilimindenetkilenmektedirler.Bu çalışmada, hipotetik havzalar oluşturulup bunlar üzerinde iklimdeğişikliğinin ne gibi etkiler oluşturabileceği HSPF model programıkullanılarak incelenmiştir. Böylece gelecekteki koşullara uygun planlar içinöngörüler yapılabilmiştir. Çalışma sonucunda, iklim değişikliği ile havzadakiakarsu debilerinde yaz aylarında %70'lere varan azalma, kış aylarında%140'lara varan artışların olabileceği belirlenmiştir. Göl hacimlerinde iseyaz aylarında %13'lere varan azalma, sonbahar ve kış aylarında %20'lerevaran artışların olabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD ThesisDETERMINATION OF CLIMATE CHANGE EFFECTS ONWATERSHEDS WITH HSPF MODELSERDAR GÖNCÜAnadolu UniversityGraduate School of SciencesEnvironmental Engineering ProgramSupervisor: Assoc. Prof. A. Erdem ALBEK2005, 199 pagesThe emission of greenhouse gases to the atmosphere which especiallyaccelerated after the industrial revolution contributes to global warming.With the global warming, hydrological and ecological processes changerapidly. Basin water balances are affected by this global warming.In this study, climate change effects on hypothetical basins areinvestigated with the HSPF model program. In this manner, some forecastscan be made for plans regarding future projects. As a result of this study, ithas been observed that climate change can decrease river flows by up to 70%in summer and increase than in autumn and winter months by up to 140%.Regarding lake volumes 13% decreases in summer and 20% incereases inwinter are to be expected.