Çiftçilerin küresel ısınmaya karşı farkındalık düzeylerinin arttırılması
Boosting farmers levels of awareness against global warming
  1. Tez No: 778759
  2. Yazar: MERYEM KÖRHASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAHAP TECİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel İklim Değişikliği, Küçük Menderes Havzası, Çiftçi Farkındalığını Arttırma, Global Climate Change, Küçük Menderes Basin, Boosting Farmers Awareness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 320
Özet
Küresel iklim değişikliği bütün dünyada ortaya çıkmakla birlikte, ülkemizdeki çeşitli havzaların bu değişimden ne derecede etkileneceği havzaların fiziki coğrafya özelliklerine ve arazi kullanımına bağlı olarak değişmektedir. Küçük Menderes Havzasının fiziki coğrafya özellikleri ile bu sahaları kullanan çiftçilerin doğal ortamı kullanma şekilleri küresel iklim değişikliğinin etkisinin kısa mesafelerde hızla değişmesine neden olmaktadır. Küçük Menderes Havzasındaki ekolojik ortamlar küresel ısınma sonucu su kaynaklarında azalma, orman yangınları ile kuraklık ve çölleşme artışı tehdidinin yanı sıra eğitim düzeyi ve küresel iklim değişikliği hakkında farkındalığı düşük çiftçilerin bilinçsizce müdahalesi ile karşı karşıyadır. Bu çalışma Küçük Menderes Havzasında çiftçilerin doğal ortam üzerindeki küresel iklim değişikliğini arttırıcı faaliyetlerinin ortaya çıkarılması ve çiftçilerin bu davranışları hakkında farkındalık düzeylerinin arttırılmasını hedeflemektedir. Sahadaki iklim değişikliğini arttırıcı çiftçi davranışları, arazi kullanımı ve arazilerde meydana gelen değişim ve dönüşüm, ormansızlaşma ve bitki örtüsü değişimi, tuzlanma değişimlerinin ortaya çıkarılması, aşırı otlatmaya bağlı olarak çayır ve meraların verimsizleşmesi olarak tespit edilmiştir. Çiftçilerin iklim değişikliğine neden olan davranışları dikkate alınarak hazırlanan eğitim içeriği ile örneklem olarak seçilen köylerdeki çiftçilerin en yakın çevrelerinde meydana gelen ve küresel iklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkan problemler ile ilgili eğitimler verilmiştir. Eğitimlerden önce ve sonrasında deney grubuna tarafımızdan hazırlanan ön ve son test uygulanmıştır. Test sonucunda deney ve kontrol grupları karşılaştırılmıştır. Kontrol grubunda uygulamalardan elde edilen yani ön-test ve son-test'ten elde edilen puanların ortalamalarına bakıldığında ön-test puan ortalamasının 3,194, Son-test puan ortalamasının 3,278 olduğu tespit edilmiştir. 0,084 oranında bir artış olduğu saptanmıştır. Deney grubunda uygulamalardan elde edilen yani ön-test ve son-test'ten elde edilen puanların ortalamalarının, 3,633 olan ön-test puan ortalamasının 4,003 olan Son-test puan ortalamasına göre 0,37 oranında artmış olduğu tespit edilmiştir. Bu da deney grubuna verilen eğitimin anlamlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Although global climate change occurs all over the world, the extent to which various basins in our country will be affected by this change varies depending on the physical geography characteristics of the basins and land use of farmers. The physical geography characteristics of the Küçük Menderes Basin and the way the farmers who use these areas use the natural environment cause the impact of global climate change to change rapidly in short distances. Ecological environments in the Küçük Menderes Basin are faced with the threat of a decrease in water resources, forest fires, drought and desertification as a result of global warming, as well as the unconscious intervention of farmers with low education level and awareness about global climate change. This study aims to reveal the global climate change-enhancing activities of the farmers on the natural environment in the Küçük Menderes Basin and to increase the awareness of the farmers about these behaviors. Farmer behaviors that increase climate change in the field have been determined as land use and changes and making transformation in the lands, deforestation and vegetation change, revealing salinity changes, and infertility of meadows and pastures due to overgrazing. With the training content prepared on the basis of the identified problems, trainings were given about the problems that occur in the closest environment of the farmers in the villages selected as the sample and that occur due to global climate change. Before and after the training, the pre- and post-test prepared by us was applied to the experimental group. As a result of the test, the experimental and control groups were compared. When the average of the scores obtained from the applications, that is, from the pre-test and post-test, in the control group was examined, it was determined that the pre-test mean score was 3.194 and the post-test mean score was 3.278. It was determined that there was an increase of 0.084 percent. In the experimental group, it was determined that the average of the scores obtained from the applications, that is, from the pre-test and post-test, increased by 0.37 compared to the pre-test point average of 3,633 and the post-test point average of 4,003. This shows that the training given to the experimental group is meaningful.