Genişletilmiş frendlich adsorpsiyon izoterm modelinin zeolitler üzerinde uygulaması
The application of extended ferundlich adsorption isotherm model on zeolites
  1. Tez No: 198425
  2. Yazar: ZÜLEYHA DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖNDER ORHUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon İzotermi, Klinoptilolit, Langmuir İzotermDenklemi, Fowler-Guggenheim İzoterm Denklemi, Genişletilmiş Freundlich İzoterm Denklemi, AzotAdsorpsiyonu3, Adsorption Isotherm, Clinoptilolite, Langmuir IsothermEquation, Fowler-Guggenheim Isotherm Equation, ExtendedFreundlich Isotherm Equation, Adsorption of Nitrogen.4
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziGENİŞLETİLMİŞ FREUNDLİCH ADSORPSİYONİZOTERM MODELİNİN ZEOLİTLERÜZERİNDE UYGULAMASIZüleyha DÖNMEZAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim DalıDanışman:Prof. Dr. Önder ORHUN2006, 88 sayfaBu çalışmada bazı adsorpsiyon izotermlerinin istatistik mekanikseltüretmelerine yer verilmiştir. Temel integral denkleminden türetilengenişletilmiş Freundlich izoterm denklemi ve Henry yasası incelenmiştir.Uygulama olarak, Gördes klinoptilolitinin Nova 2200 ve Autosorbsistemlerinden elde edilen izotermleri ve bu izotermlerin genişletilmişFreundlich izoterm denklemine uyumu incelenmiştir. Düşük basınçlardateori ile deneyin uyumu mükemmeldir. Yüksek basınçlarda teorik verilerdeneysel değerlerden sapma gösterir.Nova 2200 ve Autosorb sistemlerinden bulunan parametrelerin bağılhataları karşılaştırıldığında, Autosorb'un Nova 2200'den daha düşük bağılhata değerleri verdiği görülmüştür. Bu farkın nedeni , Autosorb sistemininNova 2200'e göre daha gelişmiş bir sistem olmasıdır. Autosorb sistemi dahadüşük bağıl basınçlarda çalışabilmekte ve izoterm çizimi çok sayıda noktaile yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisTHE APPLICATION OF EXTENDED FREUNDLICH ADSORPTIONISOTHERM MODEL ON ZEOLITESZüleyha DÖNMEZAnadolu UniversityGraduate School of SciencesPhysics ProgramSupervisor: Prof. Dr. Önder ORHUN2006, 88 pagesIn this study, the statistical mechanical derivations of some adsorptionisotherms were given. The extended Freundlich isotherm equation andHenry?s law which were derived from the basic integral equation wasexamined.As an application, the isotherms of Gördes clinoptilolite which weregetting from Nova 2200 and Autosorb and the fitting of these isotherms tothe extended Freundlich isotherm equation were examined. The fitting oftheory and experiement is perfect through low pressure region. At highpressure region, theoretical data deviates from experimental data.Comparing the relative errors of parameters getting from Nova 2200and Autosorb, it was seen that Autosorb gives smaller relative errors thanNova 2200. The reason of this difference is that Autosorb is a more developedsystem comparing with the Nova 2200. Autosorb system can work at lowerrelative pressures and isotherm plotting can be made with a lot of points.