Performance evaluation of existing medium rise reinforced concrete buildings according to 2006 Turkish Seismic Rehabilitation Code
Orta yükseklikteki mevcut betonarme binaların 2006 Türk Deprem Yönetmeliği'ne göre performans değerlendirmesi
  1. Tez No: 198657
  2. Yazar: ZEYNEP DÜZCE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK SUCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 2006 Türk Deprem Yönetmeliği, doğrusal elastik analiz, artımsal itme analizi, eleman performansları, binaların genel performansı.vii, 2006 Turkish Seismic Rehabilitation Code, linear elasticprocedure, nonlinear static procedure, member performances, globalperformance of buildings.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZORTA YÜKSEKLİKTEKİ MEVCUT BETONARME BİNALARIN 2006 TÜRKDEPREM YÖNETMELİĞİNE GÖRE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİDüzce, ZeynepYüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk SucuoğluKasım 2006, 147 sayfaBu tezde, 2006 Türk Deprem Yönetmeliği'nin doğrusal ve doğrusal olmayananaliz metotları orta yükseklikteki betonarme binalara uygulanmıştır. Buanalizler için dört katlı bir konut binası 1998 ve 1975 Türk DepremYönetmeliklerine göre tasarlanmış ve analiz metotları bu binalar üzerindekarşılaştırılmıştır. Bu binalara ilave olarak, analiz metotları mevcut bir okulbinasının güçlendirilmemiş ve güçlendirilmiş hali üzerinde dedeğerlendirilmiştir.2006 Türk Deprem Yönetmeliği'nde yer alan analiz metotları doğrusalelastik analiz (eşdeğer deprem yüklemesi, mod birleştirme yöntemi);doğrusal elastik olmayan analiz (eşdeğer deprem yüklemesi ve modbirleştirme yöntemi ile artımsal itme analizi) ve zaman tanım alanındadoğrusal olmayan hesap yöntemleridir. Bu çalışmada eşdeğer depremyüklemesiyle doğrusal elastik analiz ve eşdeğer deprem yüklemesiyledoğrusal elastik olmayan analiz (artımsal itme analizi) incelenmiştir.Artımsal itme analizleri için SAP2000 programı kullanılmıştır, ancakprogramdan elde edilen plastik dönme değerleri doğrudan kullanılmamış,yönetmeliğe göre tanımlanarak programa girilmiştir. Analizden sonra plastikvidönme sonuçları Excel'e aktarılmış ve plastik dönmelerden birim şekildeğiştirmeler hesaplanmıştır. Bu birim şekil değiştirmeler 2006 Türk DepremYönetmeliği'ndeki birim şekil değiştirmelerle kıyaslanarak elemanperformansları elde edilmiştir. Bina genel performansı elemanperformanslarından ve deplasman performanslarından elde edilir.Elastik analiz yönteminde, yapısal analiz yine SAP2000 programıylayapılmıştır ve etkiler elde edilmiştir. Kapasiteler ise başka bir Excel programıile hesaplanmıştır. Bu etki ve kapasitelerden etki-kapasite oranlarıhesaplanarak 2006 Türk Deprem Yönetmeliği'ndeki sınır değerleri ilekıyaslanmıştır ve eleman performansları elde edilmiştir.Bina genel performansı, her iki yöntem için eleman performanslarından vekat ötelenmelerinden elde edilir. Elde edilen sonuçlar birbirleriylekıyaslanarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPERFORMANCE EVALUATION OF EXISTING MEDIUM RISEREINFORCED CONCRETE BUILDINGS ACCORDING TO 2006 TURKISHSEISMIC REHABILITATION CODEDüzce, ZeynepM.Sc., Department of Civil EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Haluk SucuoğluNovember 2006, 147 pagesLinear elastic and nonlinear analysis procedures of 2006 Turkish SeismicRehabilitation Code are applied to medium rise reinforced concretebuildings. In this study, four storey residential buildings are designedaccording to the 1998 and 1975 Turkish Seismic Design Codes, and theanalysis procedures are verified on these case studies. In addition to thesebuildings, the analysis procedures are tested on an existing school buildingbefore and after retrofitting.The assessment procedures employed in the 2006 Turkish SeismicRehabilitation Code are based on linear elastic analysis (equivalent lateralload method, mode superposition method); non-linear analysis (pushoveranalysis with equivalent lateral load method and mode superpositionmethod) and non-linear time history analysis. In this study, linear elasticanalysis with equivalent lateral loads and non-linear static analysis(pushover analysis) with equivalent lateral loads are investigatedcomparatively.ivSAP2000 software is used for pushover analysis; however the plasticrotation values obtained from SAP2000 are not used directly but definedaccording to the code procedures. Post-elastic rotations at yielding sectionsare transferred to Excel and the corresponding strains are calculated fromthese rotations by Excel Macro. These strains are compared with strainlimits described in the 2006 Turkish Seismic Rehabilitation Code to obtainthe member performances.In the linear elastic procedure, structural analysis is performed also bySAP2000 to obtain the demand values, whereas the capacity values arecalculated by another Excel Macro. With these demand and capacityvalues, corresponding demand to capacity ratios are calculated andcompared with demand to capacity ratio limits described in 2006 TurkishSeismic Rehabilitation Code to obtain the member performances.Global performances of the buildings are estimated from the memberperformances and from the inter-storey drifts for both two methods. Theresults are compared to each other, and critically evaluated.