Evaluation of quadriceps muscle endurence with functional near infrared spectroscopy (fNIRS)
Kuadriceps kası dayanıklılığının işlevsel yakın kızıl ötesi spektroskopi (İYKÖS) ile değerlendirilmesi
- Tez No: 198806
- Danışmanlar: Y.DOÇ. ATA AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: İşlevsel yakın-kızıl ötesi spektroskopi (iYKÖS), yüzeyelelektromiyografi (yEMG), kas dayanıklılığı, egzersiz, vastus lateralis, Functional near-infrared spectroscopy (fNIRS), surface electromyography(sEMG), muscular endurance, training, vastus lateralis
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Kas dayanıklılığını değerlendirme metodları, yorucu egzersiz protokolleri,biokimyasal araştırmalar ve Yüzeyel Elektromiyografi (yEMG) kadar, İşlevsel Yakın-KızılÖtesi Spektroskopi (iYKÖS) dahil çeşitli optik görüntüleme tekniklerinin kullanımını dakapsar. Bu çalışmada, kasılmakta olan kastaki doku oksijenlenme trendlerinin iYKÖS ileve kasın elektriksel davranışın yEMG ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Çalışmada, egzersiz yapanlar ve daha az egzersiz yapan veya sedanterlerden oluşanon iki sağlıklı erkek deneğe, kasta yorgunluk oluşuncaya kadar diz tam ekstansiyondan 70Ëfleksiyon sağlayacak şekilde ağırlıksız skuat egzersizi yaptırıldı. fNIRS ve yEMGölçümlerinin her ikisi de kuadrisepsin Vastus Lateralis (VL) kasından elde edildi. İYKÖSölçümlerinden Deoksihemoglobin (HB), Oksihemoglobin (HBO2) ve Oksijenlenme(OXY) parametreleri ile, yEMG ölçümlerinden Kök-Ortalama-Kare (KOK), OrtalamaFrekans (OMF) ve Ortanca Frekans (OCF) parametreleri değerlendirildi.Çalışmanın sonuçları, az egzersiz yapanlarda, çok egzersiz yapanlara göre HBO2genliğinin %54 ve OXY genliğinin %58 küçük olduğunu göstermiştir ki bunun egzersizyapan kasta, idmana bağlı fizyolojik adaptasyonların neden olduğu artmış oksijenlenme veoksijen çekme kabilyetinin bir sonucu olduğu kanaatine varılmıştır. Ne var ki, yEMGparametre eğimlerinde iki grup arasında özel bir fark görülmemiştir ancak, yEMG kasyorgunluğu oluşumunda deneklerin subjektif verilerinden ziyade objektif görüşsağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Muscular endurance evaluation methods involve use of exhaustive exerciseprotocols, biochemical investigation procedures and Surface Electromyography (sEMG) aswell as, various optical imaging techniques including Functional Near-Infra RedSpectroscopy (fNIRS). In this project it is aimed to assess levels of tissue deoxygenationtrends in the contracting muscle during squat exercise via fNIRS, and electrical behaviourof the muscle during exercise evaluated via sEMG.In the study, twelve healthy male subjects, comprised of trained and less trained orsedantary individuals, exercised unloaded squat with the knee angle at 70Ë flexion from fullextantion untill fatigue set in. Both fNIRS and sEMG measurements gathered from VastusLateralis (VL) of the quadriceps muscle. Deoxyhemoglobin (HB), Oxyhemoglobin(HBO2) and Oxygenation (OXY) parameters of fNIRS measurements and Root MeanSquare (RMS), Mean Frequency (MNF) and Median Frequency (MDF) parameters ofsEMG measurements assessed between subjects who were able to maintain exercise longerthan five minutes and shorter than five minutes.The results of the study showed that in the less exercising subjects HBO2amplitude is %54 and OXY apmlitude is %58 small relative to exercising subjects which isconcluded to be a result of training induced physiologic adaptations leading to alteredoxygenation and oxygen extraction capability of the exercising muscle. However, sEMGparameters did not show a specific distinction between two groups yet, provided anobjective sight about fatigue occurrance rather than information from participants.