Türkiye'de değişik yönlere bakan pencerelere yatay ve düşey dış gölgeleme elemanı tasarımı için bir yaklaşım
An approach for the design of horizontal and vertical shading devices of windows in Turkey
- Tez No: 198852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY ZORER GEDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Görsel etkinlik yüzdesi, güneşten korunma oranı, yatay güneş kıran, düşey güneş kıran, Visual activity percentage, means of protection from sun, horizontal shadingdevices, vertical shading devices
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
ÖZETDaha önce ısısal ve görsel konfor koşulları dikkate alınarak, optimum dış gölgeleme elemanıtasarımı için Gülay Zorer Gedik tarafından geliştirilen yaklaşım, bu çalışmada Türkiye'nin37. ve 41. enlemlerinde farklı görsel etkinlik yüzdeleri için pratik bir tasarım aracı olangrafikler haline dönüştürülmüş ve geliştirilmiştir.Kuzey ile 0°-350° açı aralıklarında bulunan, yıl boyunca sabah 08:30 ile akşam 18:30 saatleriarasında kullanılan ofis binalarının, farklı görsel etkinlik yüzdelerine bağlı olarak gölgelemedurumları incelenmiş ve güneş kıran boyutları ile ilişkilendirilerek grafik yöntem halinegetirilmiştir.Çalışmanın içeriği bölümler halinde aşağıda özetlenmiştir.kinci bölümde; güneşin yıllık devinimine, güneş diyagramlarına, sabit ve hareketli dışgölgeleme elemanlarına ve günümüzdeki kullanımlarına ilişkin bilgiler verilmiştir.Üçüncü bölümde; yaklaşım formül ve bağıntılarla açıklanmıştır.Dördüncü bölümde; önceden geliştirilen yaklaşımın verileri ele alınarak güneşten korunmadurumları incelenmiş ve güneş kıranların boyutları farklı pencere yükseklikleri için grafikhale getirilmiştir.Beşinci bölümde; görsel etkinlik yüzdesi sabit, yatay ve düşey güneş kıranların özelliklerideğişken tutularak güneşten korunma durumları incelenmiş ve güneş kıranların boyutlarıfarklı pencere yükseklikleri için grafik hale getirilmiştir.Altıncı bölümde; görsel etkinlik yüzdesi değişken, ,yatay ve düşey güneş kıranların özelliklerisabit tutularak güneşten korunma durumları incelenmiş ve güneş kıranların boyutları farklıpencere yükseklikleri için grafik hale getirilmiştir.Eklerde, Gölge eğrileri diyagramları gösterilmiştir (JPEG).
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe approach developed by Gülay Zorer Gedik while taking the visual and climatic comfortconditions into consideration for the optimum external shading component design, has beentransformed and improved into graphics that are considered to be a practical means of designfor the various activity percentages in the 37th and 41st latitudes.The shading situations according to the vaious activity percentages of the office buildings thatare situated between 0º-350º angular interlude and are used from 8:30 in the morning and 6:30pm everyday throughout the year have been studied and the sun shading devices dimensionshave been associated and turned into graphical method.The context of the study has been summarized below.In the second part, information on the annual movement of the sun, sun diagrams, externalfixed and movable shading devices of windows and their usage in today?s world has beengiven.In the third part, the approach has been explained within the framework of formulas andreferences.In the fourth part, the data of the formerly developed approach has been taken intoconsideration and the means of protection from sun has been studied in this light while thedimensions of the sun breakers have been transformed into graphics for different windowheights.In the fifth part, the means of protection from sun of the vertical and horizontal sun breakerswith constant visual activity percentages has been studied while keeping their qualitiesvariable and their dimensions have been turned into graphics for different window heights.In the sixth part, the means of protection from sun of the vertical and horizontal shadingdevices with variable visual activity percentages has been studied while keeping theirqualities constant and their dimensions have been turned into graphics for different windowheights.In the appendix, Shadow paths are given.