Konut uygulamalarında kaliteyi arttırıcı bir yöntem olarak tasarımda kullanıcı katılımı: Düzce-Beyciler Evleri örneği
User participation in design as a quality increasing method in housing : The case of Beyciler Evleri-Düzce
  1. Tez No: 198851
  2. Yazar: VENHAR DER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DENİZ ERİNSEL ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Konut, kullanıcı memnuniyeti, kalite, kullanıcı katılımı, Housing, user satisfaction, quality, user participation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
KONUT UYGULAMALARINDA KAL TEY ARTTIRICIB R YÖNTEM OLARAK TASARIMDA KULLANICIKATILIMI: DÜZCE-BEYC LER EVLER ÖRNEĞVenhar DERÖZETHızlı nüfus artışı ve kentleşme gibi nedenlerle ortaya çıkan büyük konut ihtiyacı, günümüzdeartık bir kalite problemine dönüşmüştür. Bu da kullanıcıların konutlarından duyduklarımemnuniyeti olumsuz etkilemektedir.Memnuniyetsizliğin nedeni ise kullanıcı-çevre ilişkilerinde yaşanan kopukluktur. Kullanıcıistek ve ihtiyaçlarının etkili bir şekilde karşılanabilmesi için kullanıcının tasarım sürecinekatılabilmesi önem taşımaktadır.Bu nedenle çalışmada memnuniyet, kalite kavramları üzerinde durulmuş ve memnuniyetietkileyen faktörler araştırılmıştır. Kullanıcı memnuniyetini arttıran bir faktör olarak tasarımakullanıcı katılımının önemi vurgulanmıştır.Çalışma kapsamında bu bulguları doğrulayan bir alan çalışmasına yer verilmiştir. Alançalışmasında bir toplu konut yerleşmesinde yaşayan kullanıcılarla görüşülerek anket çalışmasıyapılmıştır. Alan çalışmasının amacı katılımın kullanıcı memnuniyeti üzerindeki etkisini ortayakoymaktır. Çalışma, görüşülen kullanıcıların yaşadıkları katılım sürecinden ve konutlarındanmemnun olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
USER PARTICIPATION IN DESIGN AS A QUALITYINCREASING METHOD IN HOUSING :THE CASE OF BEYC LER EVLER-DÜZCEVenhar DERABSTRACTThe increasing housing need due to the increasing population and urbanization is turned in to aquality problem. In fact it affects the user satisfaction negatively.The reason of the dissatisfaction is the gap between the user and the environment. Userparticipation in the design process is important to meet the user needs and request effectively.So that the satisfaction and quality notions are examined in the thesis and the factors thateffects the user satisfaction are searched. The importance of the user participation to the designprocess is emphasized.In the thesis a case study is prepared that verifies the findings. The case study includes aquestionnaire which is answered by the users of a settlement who also participated in designprocess. The case study is prepared to define the effect of the participation on user satisfaction.The case study is determines that the users are satisfied by participation process and theirhouses.