Yapı ürünlerinin çevre ile ilişkisi kapsamında çevre dostu üretimi
Ecological production within the scope of the relationship between construction materials and environment
- Tez No: 198856
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BALANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çevre dostu üretim, yapı ürünleri, üretim süreci, çevresel etkiler, sağlıksorunları
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çevre ile insan ilişkisi, insan etkinlikleri sonucu canlıların yaşadıkları ortamın kirlenmesişekline dönüşmüştür. Doğal ve yenilenemeyen kaynakların hızla tüketildiği ve tehlikesınırlarının aşıldığı günlerde çevre sorunlarının önemli boyutta arttığı görülmektedir.Çevre sorunlarının çözülebilmesi doğal ortamın yapısı, işlevleri ve dengesinin anlaşılması ileolanaklıdır. Bu nedenle, çevre ve çevrebilim kavramı ve bileşenleri incelenmeli, çevreselmadde döngüleri, insan etkinliklerinin neden olduğu düzensiz değişikliklere dikkat edilerekkorunmalıdır. Ozon tabakasının incelmesi, küresel ısınma, iklim değişikliği, asit yağmurları,doğal kaynakların tüketimi, hava, su, toprak, gürültü kirliliği ve radyoaktif kirlenme çevreseldengenin bozulmasına ve canlıların yaşam sürekliliğinin etkilenmesine neden olur.Sanayi Devrimi sonucu ülkelerde ekonomik politikaların değişimi, teknolojik gelişme,küreselleşme ve rekabet, üretim sistemini etkilemiş ve yeni yapı ürünlerinin, yapı ürünleriüretim tekniklerinin ve bu ürünleri yeni teknolojiler kullanarak üreten yeni işletmelerinoluşmasını sağlamıştır. Üretim yöntemlerinin hızla gelişmesi ve sürekli değişmesi kirleticikaynağının tanımını ve denetimini güçleştirmeye başladığı için çevreci yaklaşım öğeleriiçinde kirleticilerin oluşmasını ve yayılmasını azaltan üretimler yaygınlaşmalıdır.Yapı ürünlerinin canlı ve cansız çevresistem ile etkileşimi üretim süreci aşamalarında devameder. Üretim yerlerinde uygulanan yanlış yöntemler, önlemsizlik ve duyarsızlık canlı vecansız çevre sağılığını etkiler. Doğal çevrede artan olumsuzlukların ve çevre kirliliğinin odaknoktasında yaşayan insanlarda sağlık sorunları ortaya çıkar.Yapı ürünlerinin yaşam döngüsü değerlendirmesi yapılarak olumsuz çevresel etkileribelirlenmeli ve çevre dostu üretilmeleri hedeflenmelidir. Kaynakların yönetimi, uygunteknoloji kullanımı, kayıpların önlenmesi, atıkların yönetimi, ürün ve iş güvenliği gibi üretimsüreçlerinin çevresel etkilerini azaltan hedefler uygulanmalıdır.Bu çalışmada bugün sağlanan yarar ile gelecekte görülecek zarar karşılaştırılarak yapıürünlerinin çevre dostu üretiminin gerekliliğini vurgulamak ve önemini ortaya koymakamaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between environment and human beings the atmosphere of living creatureshave been polluted by the result of human activities. In these days, the high increase in theamount of enviromental problems can be seen due to the impossibility to take under controlthe rapid consumption of natural or nonrenewable resources and the violation of theboundaries which can cause damage on the natural life.The environmental problems are able to be solved by being understood the structures, thefunctions and the balance of natural atmosphere. The concept and components of enviromentand ecology should be examined and the ecological matter cycle should be protected withregard to unsystematic alteration due to human activities. Ozone layer depletion, globalwarming, acid rain, consumption of natural resources, air, water, soil, noise and radioactivepollution cause the ecological balance to spoil and to affect the sustainability of living thingsnegatively.By the result of the industrial revolution; the change on economic policy in countries,technological improvement, globalizm and competition have affected the production systemand these have helped new brand products, new construction material producing techniquesand new kind of companies and factories which use these products and technologies tomateralize. Since the processes producing improve quickly and change continously, it hasbeen hard to describe and control the pollutant resources, so as to decrease the amount ofpollutants, the production against forming and spreading them should be become widespreadwith respect to environmental approach components.The interaction between construction materials and living and non-living thing ecosystemscontinue through the stages of progress of the production. The wrong applications at theproduction places, lack of precaution and insensitivity carry out a threat for health of livingand non-living environment. People who live in focus of the increase in negativities in thenatural enviroment and enviromental pollution confront with health problems.Construction materials' life cycle assessment and negative environmental impacts should bedetermined, then they should be influenced to produce in sensitive with enviroment. Somepurposes, such as managing the resources, using the technology conveniently, inhibitingcasualities, managing the wastes, securing the product and the work should be applied inorder to decrease the ecological effects of production progresses.In this thesis, the necessity and the importance of construction materials, which are insensitive with enviroment, have been emphasized by comparing the today's benefits and thefuture's possible damages.