Antalya Aksu bölgesi tarım alanlarında expert sınıflandırma yöntemi ile arazi kullanımının belirlenmesi
  1. Tez No: 198865
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ KUŞÇU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT BAYRAM, DOÇ. DR. MUSTAFA SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya Aksu bölgesi, uzaktan algılama, expert (bilgiye dayalıuzman) sınıflandırma, denetimli sınıflandırma, Antalya Aksu, remote sensing, landsat, knowledge engineer-expertclassification, supervised classification, agriculture, cotton
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Doğal kaynaklardan birini oluºturan tarım alanlarının geniºletilebilmesi, günümüzºartlarında mümkün olarak görülmemekte olup, mevcut tarım alanlarından en yüksekverimle ürün almak için çaba sarf edilmektedir. Uzaktan algılama yöntemlerikullanılarak; bitkide strese neden olarak verim düºüklüðüne neden olan faktörlerin, dahagözle görülür semptomları ortaya çıkmadan çok hızlı bir ºekilde belirlenebilmesi, gerekliönlemlerin alınması ve uygulanması ile birim alandan daha yüksek ürün alabilmekmümkün olmaktadır. Ancak birim alanda en yüksek üretimi saðlamak yanında,uzaktanalgılama teknik ve teknolojileri mevcut ürün desenlerinin belirlenmesi ve rekoltetahminin yapılabilmesi gibi temel yapılabilecek üretim planlaması çalıºmalarında daoldukça önemlidir. Ürün planlaması sayesinde, iç ve dıº pazarların kontrol edilebilirliðiartmakta ve fiyat oluºumunda aktif katkılar saðlanabilmektedir. Böylece, sınırlıkaynakların daha verimli olarak kullanılmasında önemli avantajlar yakalanmıºolacaktır.(Yıldırım 2003)Bu çalıºma ile; Akdeniz bölgesinin temel örtü tiplerinden birini oluºturan pamukbitkisinin spektral özelliklerinin belirlenmesine, diðer kültür bitkilerinden spektral olarakfarklılık gösterdiði farklı bant kombinasyonlarının belirlenmesine, pamuk alanlarınınolabildiðince gerçeðe yakın ºekilde belirleyebilecek sınıflandırma yönteminingeliºtirilmesine böylelikle diðer örtü tipleri ile arasındaki farklılıðın net olarak ortayakonulmasına çalıºılmıºtır. Elde edilen bu spektral özellikler sayesinde, Antalyabölgesinde, pamuk bitkisinin alansal daðılımının tespit edilebilirliði araºtırılmıºtır.Uygulamada, klasik sınıflandırma yöntemlerinin yanı sıra; Erdas programına ait özel birsınıflandırma yöntemi olan knowledge-engineer expert sınıflandırma (bilgiye dayalıuzman sınıflandırma) yöntemi kullanılmıº, ziraat çalıºmaları için elveriºliliði klasiksınıflandırma yöntemleri ile karºılaºtırmalı olarak incelenmiº, bu yöntemle en verimlisonuca ulaºabilmek için öneri niteliðinde bir uygulama akıº planı hazırlanmıºtır. Buaraºtırmadan elde edilen bulguların, gelecekte, bölgenin ürün desenini belirleyebilmedekullanılabilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Devoloping agricultural areas which are the one of the natural resources is not seem tobe possible in todays circumstances , getting crops with maximum efficiency fromcurrent agricultural areas is what is been trying to do. By using remote sensing methods,determining quickly the symptoms, which are more visible before occurring, about thefactors which affect stress on plants that causes low efficiency, taking and applyingnecessary precautions will realize getting more crops from unit field. Besides getting themaximum efficiency in unit field, remote sensing techniques and technologies are alsovery important in basic production planning studies like determining present croppatterns and guessing harvest. By means of product planning, there can be an increase incontrolling both inner and exterior market and contributing to form the price actively canbe supplied. Thus, taking advantages of using limited resources more efficiently will berealized.(Yıldırım;2003)By this study; determining cotton?s spectral characteristics which is one of the basic plantcover of Mediterranean and different band combinations that differ from other cultureplants as spectral, developing classification methods that will determine cotton fields asnear as real. Therefore the differences between cotton and other plant cover types aretried to be determined clearly possible as real. By the spectral properties that are gained,finding grow-up fields of cotton in Antalya is searched. In the application, besideclassical classification; knowledge engineer-expert classification (which is a specialclassification method of Erdas program) is used. The suitabilty for agricultural studies inbetween classical and knowledge engineer-expert classifications is examined and by thismethod to get to most efficient result an application diagram plan is prepared as asuggestion. The results gained in this research are aimed to be used in determining thecrop pattern in the region in future.