Akrif karbon ve iyon değiştiriciler kullanılarak sudan fenol giderilmesi
Removal of phenol from water by activated carbon and ion exchanger
- Tez No: 198936
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER BEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Chemical Engineering, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Aktif karbon, Fenol giderimi, Polimerik adsorban, Adsorption, Activated carbon, Removal of fenol, Polimeric adsorban
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZETKarbon kökenli her maddeden üretilebilen aktif karbon, geniş iç yüzey alanına ve farklıçaplardaki gözenek yapısına sahip olduğundan gaz ve sıvı fazdaki organik ve inorganikmaddeleri adsorplama kapasitesi fazladır. Bundan dolayı aktif karbonlar evsel ve endüstriyelatıkların içerdiği organik ve inorganik kirleticilerin gideriminde kullanılmaktadır.Fenol patlayıcı maddelerde, farmasötik ürünlerin boyar maddelerinde, emülgatörlerde,yumuşatıcılarda, plastik maddelerde ve fenolik reçinelerde geniş bir kullanım alanı olanbileşiktir. Bu çalışmada, CPG-LF kod nolu ticari aktif karbon, meyva suyu fabrikalarının atığıolan vişne çekirdeklerinden üretilen aktif karbonun çinkoklorür ve KOH aktivasyonukullanılarak aktive edilmiş formları ve MN200 ve XAD-2 polimerik adsorbanlar kullanılaraksulu çözeltiden fenol giderimi çalışılmıştır. Yapılan deneylerde pH ve başlangıç adsorbentkonsantrasyonundaki değişimin adsorpsiyona etkileri gözlenmiştir.Kesikli gerçekleştirilen sorpsiyon deneylerinde farklı yöntem ve sürelerde aktive edilenadsorbanların fenol tutma kapasiteleri belirlenmiş, Langmuir ve Freundlich izotermlerineuygunluğu izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTActivated carbons are carbonaceous materials with highly developed internal surface area andporosity that can be applied in both gas and liquid phase applications. In recent years, avariety of conventional granular activated carbons and ion exchange resins have been used inwater treatment and to treat a wide range of domestic and industrial effluents containingorganic and inorganic pollutants.In this study, commercial activated carbon and polymeric adsorbents have been used for theremoval of fenol from aqueous solution by adsorption. Also activated carbon was prepared byactivating KOH and ZnCl2 activation has been used to remove fenol from aqueous solution.The effects of the pH and initial adsorbent concentration are investigated.The effect of the fenol adsorption capasity were investigated in an agitated batch reactor andthe Langmuir ve Freundlich adsorption isotherms were developed.