Asit karışımlarının titrasyonla analizi
Analysis of acid mixture by titration
- Tez No: 198937
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AFŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Formik asit, asetik asit, asit karışımı analizi, indikatör karışımı, Formic acid, acetic acid, analysis of acid mixture, indicator mixture
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETFormik asit ve asetik asit endüstriyel alanda sıklıkla kullanılan pahalı asitler arasında yeralmaktadır. Maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı nisbeten daha ucuz olan asitlerlekarıştırılarak pazarlanabilmektedirler. Bu çalışmada formik asit ve asetik asidin; hidroklorikasit, nitrat asidi, sülfürik asit ve bunun yanısıra perklorik asit ile zayıf asit-kuvvetli asit ikilikarışımları hazırlanmış, kuvvetli bir baz olan sodyum hidroksit ile potansiyometriktitrasyonları yapılmıştır. Elde edilen titrasyon eğrileri incelendiğinde zayıf asit ve kuvvetliaside ait olan iki farklı dönüm noktası görülmektedir. Daha sonra zayıf asidin eş (konjuge)bazıyla potansiyometrik titrasyonlar tekrarlanmış ve sadece kuvvetli aside ait olan bir dönümnoktası belirlenmiştir.Potansiyometrenin temin edilemediği durumlarda dahi, hileli ürünün tespit edilmesinisağlayabilmek amacıyla farklı indikatör karışımları kullanılarak titrasyonlar tekrarlanmıştır.Bromfenol mavisi / dimetil sarısı indikatör karışımı eşliğinde gerçekleştirilen titrasyonsonuçları incelenmiştir.Elde edilen verilerin değerlendirilmesi ile belirlenen hedeflere uygun olarak, hileli yapıyasahip olan zayıf asit-kuvvetli asit karışımları; zayıf asidin eş bazının kullanılması ile yapılanpotansiyometrik titrasyonla yada önerilen indikatör karışımı eşliğinde kuvvetli bir bazlatitrasyonla kolaylıkla analiz edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTFormic acid and acetic acid are very expensive acids. However they are frequently used inindustry. Because of that, they are mixed with cheaper acids on the market. In this study,formic acid and acetic acid were mixed with hydrochloric acid, nitric acid, sulfuric acid andperchloric acid to prepare the weak acid-strong acid mixtures together. On the other hand,potentiometric titration was applied with the sodium hydroxide which is a strong base. Therewere two end points, in the resulted titration curves. First one belongs to weak acid, secondone belongs to strong acid. The potentiometric titration was applied several times with aconjugate base of weak acid. As a result, just one curve was obtained and this curve onlybelongs to the strong acid.Potentiometric titrations were repeated with different indicator mixtures to understand thefake acid solution as if there was no potentiometre available. Bromophenol blue/dimethylyellow indicator mixtures were used in the titration. The data was examined to find the fakemixtures of weak acid-strong acid.It is easy to detect any fake acid mixture by observing potentiometric titration of acid mixturewith a conjugate base of weak acid or titration with a strong base and a given indicatormixture.