İkiz merdane döküm tekniği ile üretilen 1050 alaşım alüminyum levhaların anodik oksidasyon kalitesinin artırılması
Increasing of anodic oxidation quality of twin rool caste 1050 type aluminum sheets
- Tez No: 198968
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇİĞDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: anodizasyon, TRC, SEM, deney tasarımıI, Anodization, TRC, SEM, DOEI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZETİkiz merdane döküm tekniğiyle üretilen levhaların anodizasyonu üzerine çalışılmıştır.Bu levhaların piyasada kabul gören DC levha kalitesine getirilmesi amaçlanmıştır.Hem sıradan hem de bazı döküm parametreleri değiştirilerek yüzey kalitesi artırılmışTRC levhalar alınmıştır. Levhalar, aşındırma banyo konsantrasyon, sıcaklık ve aşındırmasüresi için yapılan deney tasarımına göre işlenmiş, bunun dışındaki yağ alma,deoksidasyon, anodizasyon, durulama şartları sabit tutulmuştur.Farklı aşındırma işlemleri sonrası anodize edilen levhalar, oksit tabaka görünüm,parlaklık, renk farkı, pürüzlülük özellikleri açısından incelenmiştir.Çalışılan önişlem ve anodizasyon parametrelerinde, TRC levhada elde edilen oksittabaka yapısı DC levhadakine göre oldukça farklıdır. Taramalı elektron mikroskobu ileyapılan incelemelerde hücre ve gözenek boyut ve sayılarının farklı olduğu anlaşılmıştır.Anodizasyon tabakasının hücre ve gözenek yapısı üzerinde, metalin kimyasalkompozisyonu, mikroyapısı, anodizasyon banyo şartlarının etkisi büyüktür. Ancak buçalışmada anodizasyon öncesi TRC levha yüzey kalitesinin artırılması dahedeflendiğinden, aşındırma banyo parametreleri üzerine odaklanılmıştır.Farklı bir teknikle dökülüp, yüzey kusurları traşlanarak giderildikten sonra elde edilenDC levha anodizasyon tabaka kalitesinin, sürekli döküm tekniği ile birçok proses aşamasıatlandıktan sonra aynı şekilde elde edilmesi veya değişik anodizasyon parametreleri ile bukaliteye yaklaşılması için daha başka denemeler yapılması da gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAnodization of aluminum sheets which is produced by twin roll casting process werestudied. The surface quality of sheets that is accepted in the market from direct chillcasting process was intended.Both ordinary and improved TRC sheets in order to increase the surface quality bychanging some casting parameters were taken. Tests were carried out with design ofexperiment (DOE) in etching bath. Only the etching bath concentration, temperature andtreatment period were changed, but other degreasing, deoxidation, anodization, rinsingparameters were held constant.Brightness, color difference, roughness properties of anodization layer after DOE inetching operations were measured.Anodization layer structure on TRC sheet is very different in these tests with existentpretreatment and anodization parameters when compared with DC sheet. Scanningelectron microscope have shown the difference of cell and pore dimensions, also thepopulation.Metal composition, microstructure and anodization bath parameters have respectedinfluence on cell and pore dimensions. But this study have focused on etching bathparameters in order to increase the TRC sheet quality before anodization operations aswell.A few more trials needed to obtain required surface for anodization with TRC sheetsalso by improving casting parameters or changing anodization parameters to liken DCsheets that were prepared after casting with different technique and scalping operations.