Production of titanium diboride
Titanyum diborür üretimi
- Tez No: 199073
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: titanyum diborür, hacimsel tutuşma sentezlemesi, mekanokimyasal işlem, asit liçi.vii, titanium diboride, volume combustion synthesis, mechanochemicalprocessing, acid leaching.v
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Titanyum diborür hacimsel tutuşma sentezlemesi ve mekanokimyasal işlemyardımıyla TiO2, B2O3 ve Mg arasındaki reaksiyon kullanılarak üretilmiştir.Reaksiyon ürünleri olarak TiB2 ve MgO fazlarının yanı sıra Mg2TiO4, Mg3B2O6,MgB2 ve TiN gibi yan fazlar da gözlenmiştir. TiN oluşumu hacimsel tutuşmadeneylerinin argon atmosferinde yapılması ile engellenmiştir. Mg2TiO4 fazı % 40fazla magnezyum eklendiğinde oluşmamıştır. Liç öncesi ıslak öğütme yapılması,Mg3B2O6 fazının 1 M HCl içinde liç edilip temizlenmesinde etkili bulunmuştur.Stokiometrik başlangıç malzemeleri kullanıldığı zaman tüm yan fazlar ıslak öğütmeve 5 M HCl içinde liç edildiğinde gitmiştir. Böylece saf titanyum diborür % 30 molarverim ile üretilmiştir. Ayrıca saf titanyum diborür ıslak öğütme işlemi yapılmadanhacimsel tutuşma sentezlemesi yapılmış ürünün 75oC de sıcak 5 M HCl içinde liçi ilede üretilebilmiştir. Bu işlem için molar verim %45,6' dır. Mekanokimyasal işlem ile15 saat öğütme sonrası sadece TiB2 ve MgO içeren ürün elde edilmiştir. 0,5 M HCliçinde 3 dakika liç işlemi MgO' ın giderilmesi için yeterli bulunmuştur. Bu yöntemleüretilmiş titanyum diborürün molar verimi % 89,6 olmuştur. Bu değer hacimselvitutuşma sentezlemesi ile üretilmiş TiB2' nin molar veriminden daha yüksektir.Tarama elektron mikroskobu analizlerine göre üretilen TiB2 ortalama 0,27±0,08 µmparçacık büyüklüğüne sahiptir.
Özet (Çeviri)
Titanium diboride was produced both by volume combustion synthesis (VCS) and bymechanochemical synthesis through the reaction of TiO2, B2O3 and metallic Mg.Reaction products were expected to be composed of TiB2 and MgO. However, sideproducts such as Mg2TiO4, Mg3B2O6, MgB2 and TiN were also present in theproducts obtained by volume combustion synthesis. Formation of TiN could beprevented by conducting the volume combustion synthesis under argon atmosphere.Mg2TiO4 did not form when 40% excess Mg was used. Wet ball milling of theproducts before leaching was found to be effective in removal of Mg3B2O6 duringleaching in 1M HCl. When stoichiometric starting mixtures were used, all of the sideproducts could be removed after wet ball milling in ethanol and leaching in 5 M HCl.Thus, pure TiB2 was obtained with a molar yield of 30%. Pure TiB2 could also beobtained at a molar yield of 45.6% by hot leaching of VCS products at 75oC in 5 MHCl, omitting the wet ball milling step. By mechanochemical processing, productscontaining only TiB2 and MgO were obtained after 15 hours of ball milling.Leaching in 0.5 M HCl for 3 minutes was found to be sufficient for elimination ofMgO. Molar yield of TiB2 was 89.6%, much higher than that of TiB2 produced byivvolume combustion synthesis. According to scanning electron microscope analyses,produced TiB2 had average particle size of 0.27±0.08 µm.