Production and properties of in-situ aluminum titanium diboride composites formed by slag-metal reaction method
Curuf-metal tepkimesi ile yerinde üretilmiş alüminyum titanyum diborür kompozitlerin üretimi ve özellikleri
- Tez No: 167314
- Danışmanlar: PROF.DR. NACİ SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: kompozit, yerinde üretim, metal matriksli kompozit, partikül takviyesi, TİB2
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Öz CURUF-METAL TEPKİMESİ İLE YERİNDE ÜRETİLMİŞ ALÜMİNYUM TİTANYUM DİBORÜR KOMPOZİTLERİN ÜRETİMİ VE ÖZELLİKLERİ Changizi Ahmad Y.Lisans., Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof.Dr.Ali Kalkardı Ortak Tez Yöneticisi : Prof.Dr.Naci Sevinç Şubat 2005,1 12 Sayfa Bu çalışmada titanyum diborür partikül takviyeli alüminyum matriksli kompozitler üretilmiş ve incelenmiştir. TiB2 partikülleri TiCVin H3BO3 ve NasAlFö ile tepkimesi sonucunda yerinde oluşturulmaktadır. Sonuçlar, yerinde oluşturulan TiB2 partiküllerinin küresel biçimde olduğu ve ortalama çaplarının yaklaşık lpm civarında olduğunu göstermiştir. Ayrıca TİB2 taneciklerinin yapı içerisinde oldukça homojen bir biçimde dağılmış olduğu bulunmuştur. Çekme mukavemeti, akma mukavemeti, eğme mukavemeti ve sertliğin takviye oram ile arttığı, sümekliğin ve uzamanın ise azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION AND PROPERTIES OF IN-SITU ALUMINUM TITANIUM DIBORIDE COMPOSITES FORMED BY SLAG-METAL REACTION METHOD Changizi Ahmad M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor : Prof.Dr.Ali Kalkanli Co-Supervisor : Prof.Dr.Naci Sevinç February 2005,112 Pages In this study, production and properties of titanium diboride particle reinforced aluminum matrix composite were investigated. TiBz particles form in-situ through the reaction of TİO2 and H3BO3 and Na3AlFö in aluminum melt. The results showed that the in-situ T1B2 particles formed were spherical in shape and had an average diameter of İpim.Moreover, the distribution of TİB2 particles in the matrix were uniform. The ultimate tensile strength, yield strength, flexural stress and hardness were found to while reduction in area and elongation were found to decrease with increase in reinforcement content in the matrix. Key word: Composite, In-Situ, Metal Matrix composite, Particles reinforcement, T1B2 IV