A single transistor unity power factor rectifier
Tek transistörlü birimsel güç faktörlü doğrultmaç
- Tez No: 199080
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ERTAN, PROF. DR. YILDIRIM ÜÇTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: rectifier, unity power factor, single transistor unity power factor rectifier
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Bu tez birimsel güç faktörlü doğrultmaçları, bu tip doğrultmaçlar elektrikselenerjiyi oldukça efektif kullandıkları için incelemektedir.Tez boyunca bazı birimsel güç faktörlü doğrultmaçlar incelenmiştir ve bunlardanbazıları daha detaylı incelenmek için seçilmiştir. Daha sonra yeni bir birimsel güçfaktörlü doğrultmaç devresi önerilmiştir, simüle edilmiştir, gerçekleştirilmiştir ve dahaönce seçilen bir birimsel güç faktörlü doğrultmaç devresi ile verimlilik, toplamharmonik bozulma, giriş akımı dalgalanması ve çıkış voltajı dalgalanması baz alınarakkıyaslanmıştır.Anahtar kelimeler : doğrultmaç, birimsel güç faktörü , tek transistörlü birimsel güçfaktörlü doğrultmaç
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes unity power factor rectifiers since this type of rectifiers useenergy as efficient as possible.Throughout the thesis, some unity power factor rectifier topologies areinvestigated and some of them selected to investigate in detail. Afterwards, a new singletransistor unity power factor rectifier topology is proposed, simulated, implemented andcompared with one of the selected unity power factor rectifier topology on the basis ofefficiency, total harmonic distortion, input current ripple and output voltage ripple.