Target tracking with correlated measurement noise
İlintili ölçüm gürültüsü etkisinde hedef izleme
  1. Tez No: 199085
  2. Yazar: YEŞİM OKŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİM DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İlintili Ölçüm Gürültüsü, Hedef izleme, Kestirim, Optimum KodÇözümüne Dayalı Düzeltme Algoritması, Alfa-Beta Süzgeci, Genişletilmiş KalmanSüzgeci, İlintisizleştirme Metodu, Correlated Measurement Noise, Target Tracking, Estimation, OptimumDecoding Based Smoothing Algorithm, Alpha-Beta Filter, Extended Kalman Filter, Decorrelation Method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
beyaz Gaussian gürültü ölçüm modeli, hedef izleme problemleriformülasyonunda yaygın olarak kullanılmaktadır. Pratikte ölçüm gürültüsü beyaz gürültüolmayabilir. Bu olay hedefin titreşimden kaynaklanmaktadır. Pek çok radar sisteminde,ölçüm frekansı yeterince yüksektir. Bu nedenle ilinti durumu kestirim performansınıazaltmaksızın ihmal edilemez.Bu tezde ilintili ölçüm gürültüsü etkisinde hedef izleme problemi incelenmiştir.İlintili ölçüm gürültüsü, birinci dereceden Markov modeli kullanılarak modellenmiştir.İlinti etkisi bozucu olarak düşünülmüş ve Optimum Kod Çözümüne Dayalı DüzeltmeAlgoritması uygulanmıştır. Çeşitli benzetimler yapılarak Optimum Kod ÇözümüneDayalı Düzeltme Algoritması'nın kestirim performansı, doğrusal olan modeller içinAlpha-Beta Süzgeç Algoritması ile, doğrusal olmayan modeller için GenişletilmişKalman Süzgeci ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
A white Gaussian noise measurement model is widely used in target trackingproblem formulation. In practice, the measurement noise may not be white. Thisphenomenon is due to the scintillation of the target. In many radar systems, themeasurement frequency is high enough so that the correlation cannot be ignored withoutdegrading tracking performance.In this thesis, target tracking problem with correlated measurement noise isconsidered. The correlated measurement noise is modeled by a first-order Markov model.The effect of correlation is thought as interference, and Optimum Decoding BasedSmoothing Algorithm is applied. For linear models, the estimation performances ofOptimum Decoding Based Smoothing Algorithm are compared with the performances ofAlpha-Beta Filter Algorithm. For nonlinear models, the estimation performances ofOptimum Decoding Based Smoothing Algorithm are compared with the performances ofExtended Kalman Filter by performing various simulations.