Adıyaman-Gölbaşı linyitinin değerlendirilme olanaklarının araştırılması
Investigation on evaluation possibilities of Adıyaman-Gölbaşı lignite
- Tez No: 199139
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN BOZKURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kömür, Yıkanabilirlik, Flotasyon, Aglomerasyon, Agloflotasyon, Coal, Washability, Flotation, Aglomeration, Agloflotation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışmada, Soykan kömür işletmesinden alınan Adıyaman-Gölbaşı linyitinindeğerlendirilme olanakları araştırılmıştır. Deneysel çalışmalar, kuru bazda %29,47 kül,%46,15 uçucu madde, %24,38 sabit karbon, %2,78 toplam kükürt ve 4271 kcal/kg üstısı değerine sahip linyit numunesi üzerinde yapılmıştır. Yüzdürme-batırma çalışmalarısonucunda, linyit numunesinin yıkanabilirliğinin iyi olmadığı belirlenmiştir. Adıyaman-Gölbaşı linyitinin kül ve kükürt içeriklerinin azaltılması amacı ile karıştırma ve şlamatma, flotasyon, aglomerasyon ve agloflotasyon çalışmaları yapılmıştır.Karıştırma ve şlam atma çalışmaları sonucunda, %28,29 kül içeren +0,038mm'lik kısım, %75,24 yanabilir verimle ile elde edilmiştir. Şlam uzaklaştırıldıktansonra yapılan flotasyon çalışmaları sonucunda, %15,04 küllü konsantre %1,19 toplamkükürt ve %27,59 yanabilir verim ile elde edilmiştir. Şlam uzaklaştırılmadan yapılanflotasyon deneyi sonucunda, %22,11 küllü konsantre %2,25 toplam kükürt ve %13,44yanabilir verim ile elde edilmiştir. Şlam uzaklaştırıldıktan sonra yapılan aglomerasyonçalışmaları sonucunda, %16,60 küllü konsantre %1,33 toplam kükürt ve %79,36yanabilir verim ile elde edilmiştir. Şlam uzaklaştırılmadan yapılan aglomerasyon deneyisonucunda, %27,48 küllü konsantre %2,62 toplam kükürt ve %49,06 yanabilir verim ileelde edilmiştir. Şırnak asfaltiti aglomeratları kullanılarak yapılan agloflotasyondeneyleri sonucunda, %19,15 küllü konsantre %1,80 toplam kükürt ve %85,13yanabilir verimle elde edilmiştir. Hazro kömürü aglomeratları kullanılarak yapılanagloflotasyon deneyleri sonucunda, %14,23 küllü konsantre, %1,71 toplam kükürt ve%86,59 yanabilir verim ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the evaluation possibilities of Adıyaman-Gölbaşı lignite taken fromSoykan Coal Management were investigated. Experimental studies were performedwith the lignite sample on dry bases with ash, total sulfur, volatile matter, fixed carbonand gross calorific value of 29,47%, 2,78%, 46,15%, 24,38% and 4271 kcal/kg,respectively. Sink and float experiments revealed that washability of lignite sample wasnot satisfactory. Mixing and desliming, flotation, agglomeration and aggloflotationstudies were performed further to reduce the ash and sulfur contents of Adıyaman-Gölbaşı lignite.As a result of mixing and desliming studies, a product (+ 0,038 mm) containing28,29% ash with 75,24% combustible yield was obtained. In flotation studies withdesliming, a concentrate containing 15,04% ash and 1,19% total sulfur with 27,59%combustible yield was obtained. At the end of flotation experiments without desliming,a concantrate containing 22,11% ash and 2,25% total sulfur with 13,44% combustibleyield was obtained. In agglomeration studies with desliming, a concentrate containing16,60% ash and 1,33% total sulfur with 79,36% combustible yield was obtained. In thecase of agglomeration studies without desliming, a concantrate containing 27,48% ashand 2,62% total sulfur with 49,06% combustible yield was obtained. In aggloflotationexperiments with Şırnak asphaltite agglomerates, a concantrate containing 19,15% ashand 1,80% total sulfur with 85,13% combustible yield was obtained. In the case ofaggloflotation experiments with Hazro coal agglomerates, a concentrate containing14,23% ash and 1,71% total sulfur with 86,59% combustible yield was obtained.