Influence of filtering on linear and nonlinear single degree of freedom demands
Tek serbestlik dereceli sistemlerin lineer ve lineer olmayan deformasyon taleplerinde filtre yönteminin etkileri
- Tez No: 199173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN AKKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tek serbestlik dereceli sistemlerin deformasyontalepleri, düşük geçirimli filtreleme, Avrupa kuvvetli yer hareketi veritabanı, lineer ve lineer olmayan osilatör davranımı, SDOF deformation demands, low-cut-filtering, European strongground-motion dataset, linear and nonlinear oscillator response
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kuvvetli yer hareketi verilerini işleme deprem mühendisliğiyle ilgiliçalışmalar için bir gerekliliktir. Kuvvetli yer hareketinin maksimumdeğerleri, tepki spektrumu ordinat değerleri gibi önemli mühendislikparametreleri ivme ölçerler tarafından kaydedilen kuvvetli yer hareketiverilerinden elde edilmektedir. Fakat ham veriler her zaman değişiknedenlere bağlı olarak gürültü içerdiklerinden bu verilerin işlenmesigerekmektedir.Alçak geçirimli filtreler yer hareketi verisi işleme yöntemleri arasında ençok kullanılan araçtır. Yapısal sistemlerin deplasman talepleri hakkındaönemli bilgiler içeren deformasyon tepki spektrumu uzun periyotgürültülerine karşı hassas olması sebebiyle, bu tip kusurların uzun periyotham yer hareketi ivmesinden olabildiğince arındırılması alçak geçirimlifiltreler aracılığıyla yapılabilir.Bu çalışmanın amacı alçak geçirimli filtre periyodunun lineer ve lineerolmayan deplasman talepleri üzerindeki etkisini irdelemektir. Değişikzemin cinsi, uzaklık ve deprem aletsel büyüklülerinden oluşan Avrupa veOrta Doğu bölgesinden derlenmiş kuvvetli yer hareketi veri tabanıişlenerek alçak geçirimli filtre periyodunun değişik zemin tipi ve depremaletsel büyüklüğü de göz önüne alınarak deformasyon talepleri üzerindekietkisi istatistik hesaplar kullanılarak araştırılmıştır.Çalışma sonucu elde edilen bilgilerin, ileriki çalışmalara konu olabilecek veperformansa dayalı deprem mühendisliği için önemli olan kuvvetli yerhareketi deformasyon talebi tahmin ilişkilerinin çıkartılmasına katkısağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Ground-motion data processing is a necessity for most earthquakeengineering related studies. Important engineering parameters such as thepeak values of ground motion and the ordinates of the response spectraare determined from the strong ground-motion data recorded byaccelerometers. However, the raw data needs to be processed since therecorded data always contains high- and low-frequency noise fromdifferent sources.Low-cut filters are the most popular ground-motion data processingscheme for removing long-period noise. Removing long-period noise fromthe raw accelogram is important since the displacement spectrum thatprovides primary information about deformation demands on structuralsystems is highly sensitive to the long-period noise.The objective of this study is to investigate the effect of low-cut filteringperiod on linear and nonlinear deformation demands. A large number ofstrong ground motions from Europe and the Middle East representingdifferent site classes as well as different magnitude and distance rangesare used to conduct statistical analysis. The statistical results are used toinvestigate the influence of low-cut filter period on spectral displacements.The results of the study are believed to be useful for future generationground-motion prediction equations on deformation demands that are ofgreat importance in performance-based earthquake engineering.