Evaluation of seismic response modification factors for steel frames by non-linear analysis
Taşıyıcı sistem davranış katsayısının çelik çerçeveler için non-lineer analiz ile elde edilmesi
  1. Tez No: 199174
  2. Yazar: SERHAN BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: taşıyıcı sistem davranış katsayısı, çelik çerçeveler, doğrusalolmayan statik analiz, deprem davranışı.v, response modification factors, steel frames, non-linear static analysis, seismic performance.iv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada çelik çerçeve sistemlerinin yatay yük taşıma kapasiteleri incelenmişve bu bağlamda taşıyıcı sistem davranış katsayıları değerlendirilmiştir. Çeşitlitiplerdeki sistemler, örnek olarak değişik çelik çapraz şekilleri ve moment aktarançerçeveler, farklı kat ve açıklık düzenlerinde boyutlandırılmış ve etüt edilmiştir.Üç farklı kolon kiriş birleşim durumu da değerlendirme sırasında göz önünealınmıştır.Türk deprem yönetmeliğine göre tasarlanan çerçeveler, bugüne kadar yapılmışçalışmalar ve güncel FEMA yönergeleri ışığında, doğrusal olmayan statik analizyöntemi ile irdelenmiştir. Araştırma yöntemi, tasarım ve değerlendirme verileriayrıntılı bir şekilde aktarılmıştır. Taşıyıcı sistem davranış katsayıları üzerineyapılmış çalışmalar, tarihi ve temel aldığı kuramı da bu tez içersinde sunulmuştur.Sonuçlar özetlenmiş, ?R? katsayısı kullanımının tasarıma getirdiği temelzayıflıklar ve belirsizlikler gözlenen davranışlara bağlı olarak belirtilmeyeçalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study steel framing systems are investigated with regards to their lateralload carrying capacity and in this context seismic response modification factors ofindividual systems are analyzed. Numerous load resisting layouts, such as differentbracing systems and un-braced moment resisting frames with various bay andstory configurations are designed and evaluated in a parametric fashion. Threetypes of beam to column connection conditions are incorporated in evaluationprocess.Frames, designed according to Turkish seismic code, are investigated by non-linear static analysis with the guidance of previous studies and recent provisions ofFEMA. Method of analysis, design and evaluation data are presented in detail.Previous studies in literature, history and the theory of response modificationphenomenon is presented.Results are summarized, main weaknesses and ambiguities introduced to design bythe use of ?R? factors are stated depending on the observed behavior.