Urban complexity and connectivity: Emergence of generative models in urban design
Kentsel karmaşıklık ve bağlanırlık: Kentsel tasarımda üretken modellerin ortaya çıkışı
- Tez No: 199212
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP MENNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Üretken model, doğalcı model, evrimsel tasarım, genetikalgoritma, kentsel tasarım.viii, Generative model, naturalistic model, evolutionary design, geneticalgorithms, urban design.vi
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tezde çağdaş kentsel tasarım alanındaki değişen planlama ve tasarımstratejileri analiz edilmiştir. 20.yüzyıl boyunca karmaşıklık bilimlerinde vebilgisayar teknolojisinde yaşanan hızlı ilerlemeler tasarımın her dalını daetkilemiştir. Mimarlık alanında olduğu gibi kentsel tasarım alanında da evrimseltasarım yaklaşımları ve bilgisayar tabanlı üretken modeller özellikle son birkaç onyıldır önemli rol oynamaya başlamıştır. Kentsel tasarım alanında yüzyılın ikinciyarısından itibaren doğalcı modeller temeline dayanan, determinist olmayan,dinamik, ve kendiliğinden örgütlenen tasarım anlayışları lineer çözümlemeleredayanan determinist, statik ve indirgemeci yaklaşımlara bir alternatif olarak öneçıkmaya başlamıştır.Bu çalışmada çağdaş eğilimlerin emsalleri ve öncülleri ile birlikte tanımlanmalarıve değerlendirilmeleri amaçlanmıştır. Ayrıca bu süreci hazırlayan kavramsal veteknik gelişmeler ve altyapı da incelenmiştir. Örnek projeler ile de bu paradigmadeğişikliğinin pratik yönleri ortaya konmuştur. Çalışmadaki esas amaç, iddiaedildiği gibi çağdaş kentsel tasarım anlayışlarının ve özellikle doğalcı modellerinviideterminist tasarım yaklaşımına bir alternatif oluşturup oluşturamayacağınınsorgulanmasıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the changing design and planning strategies in thecontemporary urban design area. The rapid improvements during the 20th centuryin complexity sciences and computer technologies have directly affected all thebranches of design. In architecture, as in urban design, generative models,evolutionary design attitudes and computer based simulation tools have taken asignificant role during the last few decades. In urban design, emerged in a periodstarting form the second half of the century, non-determinist, dynamic and self-organized design attitudes depending on naturalistic models have emerged as analternative to determinist, static and reductionist approaches based on linearsolutions.In this study, it is aimed to define and evaluate these emerging contemporaryapproaches with respect to their antecedents and precedents. The study alsosearches for the conceptual and technical developments and background whichsupport this process. With an analysis of case studies, the paradigm shift isexamined in practice.vThe study intends to clarify whether contemporary urban design approaches,especially naturalistic models could be an alternative to deterministic stances.