Uncertainty models for vector based functional curves and assessing the reliability of G-Band
Vektör tabanlı fonksiyonel eğriler için belirsizlik modelleri ve G-Band'ın güvenilirliğinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 199236
  2. Yazar: AHMET KÜRŞAT KURTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, İstatistik, Geography, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Belirsizlik, Cografi Bilgi Sistemleri, Vektor tabanlı belirsizlik, ğFonksiyonel Egriler, G-Band, Epsilon Bandvii, Uncertainty, Geographic Information Systems, Vector based uncertainty, Functional curves, G-Band, Epsilon bandv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu calısma cografi bilgi sistemlerindeki vektorel nesnelerin belirsizliklerinin model-şşü ülenmesi uzerine yapılmıstır. Tezin iki temel amacı vardır. Birincisi en son onerilen veşğ ğen karmasık yapıya sahip G-Band modelinin dogrulugunun belirlenmesidir. G-Bandşü ğmodelin guvenilirligini analiz etmek icin bazı testler uygulanmıs ve bu testler kap-ş şsamında, G-Band ve en sık kullanılan Chrismanın epsilon bandı karsılastırılmıstır.şş şTestler iki asamada gerceklesmistir. Birincisi, insanlar tarafından sayısallastırılan,ş ş şş şğ ğ ü ğ ü ğdigeri ise normal dagılım ozelliginde rastgele uretilen dogrularla yapılan testlerdir.üBoylece her iki farklı durum icin sonuclar incelenmistir.ş ş şü ğBu calısmanın ikinci amacı ise vektor tabanlı fonksiyonel egrilerde band mod-şşğ üelleri gelistirmektir. Bu fonksiyonel egriler ozel matematiksel modellere dayanır.şüOpen GIS Consortium (OGC) bunyesinde cıkartılan Geographic Markup Languageşğ ğ(GML) yapısında bu egriler tanımlanmıstır. Bu egriler cember yayları, sıralı cemberş ş şü üşyayları, klothoidler ve kubik polinomlardır. Bunlardan uc noktadan cizilen cemberş şüyayı, sıralı cember yayı ve kubik polinom icin G-Band modeli, merkez noktasına goreş şcizilen cember yayı ve klothoid icin epsilon band modeli gelistirilmistir.ş ş ş ş şü üüBu calısmada ticari bir yazılım olarak uretilen ve bir CBS kutuphanesi olan GeoKITşşğ ü üükullanılmıstır. Egrilerin band geometrileri, simulasyon ve analizler ile masaustuşüüuygulaması GeoKIT kutuphanelerinin yardımıyla yapılmıs ve band geometrileri APIşvi˙ ğş üü ğşolarak yazılmıstır. Ikinci olarak, cok degiskenli normal kumulatif dagılıs fonksiyonuş ş(mvncdf) icin Matlab 2006a yazılımı kullanılmıs ve elde edilen sonuclar analiz veş ş şüsimulasyonlarda kullanılmıstır.şğ ü
Özet (Çeviri)
This study is about uncertainty medelling for vector features in geographic informa-tion systems (GIS). It has mainly two objectives which are about the band modelsused for uncertainty modelling . The first one is the assessment of accuracy of G-Band model, which is the latest and the most complex uncertainty handling modelfor vector features. Some simulations and tests are applied to test the reliability ofaccuracy of G-Band with comparing Chrisman?s epsilon band model, which is themost frequently used band model among the others. The tests are realized with twocases, testing with digitized lines by people and testing with randomly created lineswith gaussian random number generator algorithm. So, the results can be examinedin two different ways.The second aim of this thesis is development of band models for functional spe-cial curves. These functional curves are based on some mathematical models. Speci-fications of these curves are defined in the structure of Geographic Markup Language(GML) of Open GIS Consortium (OGC). They are arc, arc string, clothoid and cubicspline. Uncertainty for arc by three coordinates, arc string and cubic spline are mod-elled by G-Band. Arc by center point and clothoid are modelled by epsilon band.In this thesis, a commercial GIS API, GeoKIT is used to create the band geometriesof functional curves, to perform some simulations and tests to make the comparisonand to present the developed functionality as a desktop application. Band geome-ivtries are developed in the structure of API model which enable the functionality. Sec-ondly, Matlab 2006a is used for technical computing to calculate multivariate normalcumulative density function (mvncdf) to be used in analyses and simulations.