Reliability based water distribution network design
Güvenilirlik temeli ile su dağıtım şebekesi tasarımı
  1. Tez No: 199262
  2. Yazar: İZZET SAYGIN AKKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ MERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su Dağıtım Şebekesi, Güvenilirlik, Optimizasyon, Kısmi SayımMetodu, WADISO, Ankara, Water Distribution Network Design, Reliability, Optimization, PartialEnumeration Method, WADISO, Ankara
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZGÜVEN L RL K TEMEL LESU DAĞITIM ŞEBEKES TASARIMIAKKAŞ, zzet SaygınYüksek Lisans, nşaat Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi : Doç. Dr. Nuri MERZKasım 2006, 97 sayfaSuya olan ihtiyaç ve kaynakların kısıtlı olması, araştırmacıları su dağıtım şebekesitasarımında en ekonomik ve en uygun çözümü bulmaya zorlar. Bu çalışmada, sudağıtım şebekesi güvenilirliği ve optimizasyonu, tasarım aşamasında birlikte elealınmaktadır. Su dağıtım şebekesi tasarımı aşamasında, güvenilirlik ve optimizasyonilişkisi bu çalışmada incelenmektedir. Seçilmiş tasarımın güvenilirlik seviyesininkararlaştırılması için güvenilirlik-maliyet ilişkisi incelenerek bir yöntemönerilmektedir. Kısmi sayım optimizasyon tekniğini uygulayan, ticari programWADISO yardımıyla çalışma bölgesi için çeşitli tasarım seçenekleri eldeedilmektedir. Nohutçu (2002) tarafından hazırlanan hidrolik çözüm programıHapMam yardımıyla, Bao ve Mays (1991) tarafından önerilen yöntemin Mısırdalı(2003) uyarlamasına göre her değişik tasarımın güvenilirliği hesaplanmaktadır.Ankara Su Dağıtım Şebekesi alt basınç bölgesinin (N8-1) iskeletleştirilmiş haligösterim amacıyla uygulama alanı olarak alınmaktadır. Bir su şebekesiningüvenilirliği ve maliyeti arasındaki ilişkiyi ve önerilen güvenilirlik seviyesinikapsayan bu çalışmadaki yöntem yeni sistemlerin tasarımında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTRELIABILITY BASEDWATER DISTRIBUTION NETWORK DESIGNAKKAŞ, zzet SaygınM.S., Department of Civil EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuri MERZNovember 2006, 97 pagesThe need of water and the limited sources, force the researchers to find the mosteconomical and feasible solution in the design of a water distribution network. In thisstudy, reliability and optimization of a water distribution network are taken intoaccount together in the design stage of the network. The relationship betweenreliability of a water distribution network and its cost is examined during the designof a water distribution network. A methodology for deciding the reliability level ofthe selected design is proposed by examining the reliability-cost relationship. Thedesign alternatives for the case study area are obtained by the aid of a commerciallyavailable software WADISO employing partial enumeration optimization technique.The reliability value for each of the design alternative is calculated according toMısırdalı (2003)?s adaptation based on the methodology proposed by Bao and Mays(1990) by the aid of a hydraulic network solver program HapMam prepared byNohutçu (2002). For purposes of illustration, the skeletonized form of Ankara WaterDistribution Network subpressure zone (N8-1) is taken as the case study area. Themethodology in this study, covering the relation between the reliability and the costof a water distribution network and the proposed reliability level can be used in thedesign of new systems.