Evolutionary algorithms in design
Tasarımda evrimsel algoritmalar
  1. Tez No: 199263
  2. Yazar: ERHAN ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUHA ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Evrimsel yapısal optimizasyon, topolojiv, ESO, evolutionary structural optimization, topologyiv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZTASARIMDA EVR MSEL ALGOR TMALARÇiftçi, ErhanYüksek Lisans, Makina Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi : Prof. Dr. Suha OralAralık 2006, 60 sayfaEvrimsel Yapısal Optimizasyon (EYO) yapı tasarımlarını iyileştirmede ve en uygunşekle getirmede kullanılan yeni sayılabilecek bir yöntemdir. Bu metodla, hertekrarlamada birkaç eleman tasarım evreninden çıkarılır. Bu iterasyonlar, sonundaoptimum bir tasarım kalana dek ya da önceden belirlenmiş alan veya hacim eldeedilene dek tekrar edilir.Yapısal tasarımda, tasarım iyileştirmesi için kullanılacak metod ve programlara olanihtiyaç, EYO yönteminin doğmasındaki sebeptir. Bu tezde yapılan çalışma da buihtiyacı karşılayabilme amaçlıdır. Bu çalışma, 3 boyutlu yapıların tasarımındaevrimsel algoritmalar kullanarak yapısal optimizasyonu gerçekleştirecek EVOisimli bir program geliştirilmesini kapsar. EVO, verilen tasarım evreninde, gerilimveya rijitlik kısıtlamalarını kullanarak yapıyı gerçekçi ve doğru olarak en uyguntasarıma getiren bir yaklaşım sağlar.Bu yöntemin ve geliştirilen programın yararlılığını ve pratik hayattakullanılabilirliğini gösterebilmek için örnekler çözülmüştür. 2 boyutlu çerçeveoptimizasyonları, ve 3 boyutlu çerçeve ve kiriş optimizasyonları çözülenörneklerdir. Elde edilen sonuçların diğer yöntemlerle olan karşılaştırmaları daliteratürde yer alanlarla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEVOLUTIONARY ALGORITHMS IN DESIGNÇiftçi, ErhanM.Sc., Department of Mechanical EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Suha OralDecember 2006, 60 pagesEvolutionary Structural Optimization (ESO) is a relatively new design tool used toimprove and optimise the design of structures. In this method, a few elements of aninitial design domain of finite elements are iteratively removed. Such a process iscarried out repeatedly until an optimum design is achieved, or until a desired givenarea or volume is reached.In structural design, there is the demand for the development of design tools andmethods that includes optimization. This need is the reason behind the developmentof methods like Evolutionary Structural Optimization (ESO). It is also this demandthat this thesis seeks to satisfy. This thesis develops and examines the programnamed EVO, with the concept of structural optimization in the ESO process. Takinginto account the stiffness and stress constraints, EVO allows a realistic and accurateapproach to optimising a model in any given environment.Finally, in verifying the ESO algorithm?s and EVO program?s usefulness to thepractical aspect of design, the work presented herein applies the ESO method tocase studies. They concern the optimization of 2-D frames, and the optimization of3-D spatial frames and beams with the prepared program EVO. Comparisons ofthese optimised models are then made to those that exist in literature.