Assessing thermal comfort conditions; A case study on the METU Faculty of Architecture building
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi binasındaki ısıl konfor koşullarının değerlendirilmesi
- Tez No: 199398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Isıl Kütle, Bina Yönü, Isıl Konfor, Data Logger, Orta Do uTeknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Thermal Mass, Building Orientation, Thermal Comfort, Data Logger, METU Faculty of Architecture
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalı manın amacı, çevresel tasarım parametrelerinin Ankara'da bulunan OrtaDo u Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi binasındaki ısıl konfor ko ullarıüzerine etkilerini de erlendirmektir.Hem yaz hem de kı , mevcut bina iç iklim artları açısından bazı problemleribünyesinde barındırmaktaydı. Sorunun bazı tasarım parametrelerinden kaynaklandı ıaçıktı. Bundan dolayı bu çalı ma, ısıl kütle, pencerelerin yönü ve büyüklü ü,gölgeleme ve bitki örtüsü gibi tasarıma ba lı parametrelerin mevcut binanın ısılkonfor ko ullarına etkisini anlamaya ve de erlendirmeye yo unla tı. Bu çalı mayıyürütürken, sıcaklık ve nem de erlerini kaydedebilen data logger adındaki aletlerönceden belirlenen odalara konuldu ve Temmuz, A ustos, Eylül ayları içinde bellizaman aralıkları boyunca sıcaklık ve nem de erleri kaydedildi.Sonuç olarak, toplanan bilgiler istatistiki olarak analiz edildi ve ANOVA kullanılarakhipotezler test edildi. Bu çalı ma, ısıl kütlenin etkisinin tüm odalar için yakla ıkolarak aynı oldu unu gösterdi çünkü mevcut bina betonarme perde duvarlarla in aedilmi ti. Isıl performans açısından bakıldı ında dı duvarların sayısı ve yönü,pencerelerin büyüklü ü ve yönü, oda yükseklikleri ve etraftaki bitkilerin gölgelemeetkisi etkin tasarım parametreleri olarak yer almaktaydı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of environmental design parameterson thermal comfort conditions in the METU Faculty of Architecture Building locatedin Ankara.The building had some problems in terms of indoor climatic conditions, both inwinter and in summer. It was evident that some design parameters caused thisundesirable situation. The study therefore focused on understanding and evaluatingthe effects of design-dependent elements such as thermal mass, the size andorientation of windows, shading and vegetation on thermal comfort conditions in thecase study building. While conducting this study, data loggers were used to recordtemperature and humidity data in predetermined rooms. Data was collected duringcertain periods in July, August, and September 2006.The data collected was analyzed statistically and hypotheses were tested usingANOVA. This study showed that the effect of thermal mass was almost the same forthe rooms investigated owing to the fact that the entire building had been constructedwith concrete curtain walls. In terms of thermal performance the number andorientation of the exterior walls, orientation and size of windows, room heights andalso sun shading with surrounding vegetation were most effective design parametersfor the rooms investigated.