Variable capacitor based mechanical energy-to-electrical energy converter
Ortamdaki mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren kapasitör tabanlı devre tasarımı
  1. Tez No: 199466
  2. Yazar: ELİF AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ATALAR, PROF. DR. ERGİN ATALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kendi gücünü sağlayan sistemler, mekanik-elektrik enerjiuuu gdünüşumü, elektrostatik enerji dünüşumü, değişken kapasitürler.o us ü u o us ü u gs o, Self-powered systems, mechanical-to-electrical energy conversion, electrostatic energy conversion, variable capacitors
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Günümüzde minyatür bağımsız sistemler entegre devre teknolojisindeki ilerlemel-uu u u gerden büyük ülşude faydalanmaktadırlar. Micronaltı teknolojilere ulaşan boyut-u u o cü slar ve nanowattlara düşen güş tüketimi, yeni besleme uygulamalarına imkanus uc utanımaktadır. Bu gibi sistemler entegre, uzun ümürlü mikro enerji kaynaklarınaouuihtiyaş duyarlar ve bu noktada, ortam enerjisini kullanma fikri iyi bir alter-cnatif oluşturmaktadır. Mikroelektromekanik sistemler (MEMS) teknolojisi, en-serji dünüştürücüleri tümleşik devrelerle aynı yongalar uzerine uretebilmektedir.o us u u u u s ü üBu tezde ortamdaki mekanik enerjiyi elektrik enerjisine şeviren yeni bir ka-cpasitif devre tasarımı sunulmaktadır. Tasarım elektriksel yü uretebilmekte,uk üdolayısıyla bir kaynağı yükleyebilmektedir. Değişken kapasitürlerden ve anahtar-gu gs olardan oluşan tasarım endüktif elemanlar işermemektedir ve bu yünüyle manyetiks u c ouetkilerden sakınılması gerekenler ortamlar işin de uygundur. Ayrıca bu tasarımcalan ve voltaja bağlı elektrostatik alan kısıtlamalarına karşı daha da geliştirilmiş,g s s skapasitür plakaları arasına sabit yük tutan ve işeride ilave elektrik alan oluşturano u c suşuncü bir elektret yerleştirilmişücü u s stir. Mekanik anlamda artan elektrostatikkuvvete karşı daha şok iş yapılmakta, elektrik anlamda da daha şok yük birikimis c s c usağlanmakta ve daha yüksek yük kazancına erişilmektedir.g u u sSistem PSpice kullanılarak modellenmiş ve teorik hesaplamalarla tutarlıssonuşlar elde edilmiştir. Makro elemanlarla oluşturulan bir deneyde de %81c s sverim elde edilmistir. Bu deneyde 40V enerji kaynağı ve 1500pF'lık iki kapa-gsitür kullanılmış, 1Hz'lik operasyonda 880nW güş kazancı sağlanmıştır. Mikroo s uc g suygulamalarda da 1500pF kapasitansa ulaşılabilir, ancak 40V oldukşa yüksek birs cudeğer olup yerine şok daha düşuk güc kaynakları kullanılmalıdır ve bu da enerjig c usü uşkazancının daha az olacağı anlamına gelir. Elektret kullanma fikri düşuk en-g us üerji problemine bir şozüm oluşturmaktadır, bir başka etkin şozüm de kapasitanscü u s s cü udeğerini artırmaktır. Gelecek işin hedefimiz kısıtlı bir alan işerisinde daha yüksekg c c ukapasitans değerlerine ulaşabilecek yeni kapasitür tasarımları oluşturmak, bunung s o sişin de mikroakışkanlar teknolojisi gibi yeni yüntemlerden faydalanmaktır.c s o
Özet (Çeviri)
Today miniature stand-alone systems highly benefit from the improvements in ICtechnology. Shrinking dimensions to submicron technologies and reduced powerconsumption in the order of nano-watts open possibilities for new power applications.Such systems demand integrated, long lasting micro energy sources, and at that powerlevel, ambient energy scavenging arises as an alternative solution, as energy harvestingunits can be integrated conveniently through MEMS(micro electromechanical systems)technology.In this thesis a novel generator design with electrostatic approach is presented. Thegenerator creates new electrical charge, thus it can be used to recharge a reservoir. It iscomposed of variable capacitors and switches. As it does not employ inductivecomponents, it is suitable for environments in which magnetic fields should be avoided.The design is further improved to overcome the restriction on the achievable electrostaticfield given the dimensions and voltage level. A third electret with permanent charge isembedded in between the plates of the capacitor creating extra field inside the capacitorat the same potential. On the mechanical side, more work is done against increasedelectrostatic force; and on the electrical side more charge accumulation and a greatercharge gain is achieved.The system is simulated using PSpice and the results are consistent with thetheoretical expectations. An experiment utilizing macro elements is also carried out with81 percent efficiency. For micro applications, low voltage sources should be used andthis decreases power gain. The electret idea may solve the problem, and one othersolution is to increase the maximum capacitance through new capacitor designs andmaking use of microfluidics technology.