Multi-period inventory models with price protection
Fiyat koruması altında çok dönemli envanter modelleri
  1. Tez No: 199468
  2. Yazar: NURDAN AHAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ALP, YRD. DOÇ. DR. ALPER ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Inventory models, price protection, supply chain management, high-tech industry.iii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Tedarikşiler, perakendecilerin bu tür risklere maruz kalmasını engellemek vec uurünlerin pazardaki hazır bulunabilirliğini arttırmak amacıyla, perakendecilereüu gfiyat koruma stratejilerini sunmaktadır. Fiyat koruma stratejileri sayesinde, per-akendecinin stoğunda bulunan, belirli bir zaman aralığında ısmarlanan envantering gfiyatında güzlenen düşuşlerin belirli bir yüzdesi perakendeciye tedarikşi tarafındano us ü s u ciade edilir. Bu tezde, tedarikşinin perakendeciye belirlenen terimlerle fiyat ko-cruma stratejisi uyguladığı, şok dünemli ve sonlu ufuklu bir ortamda rassal talep al-gc otinda perakendecinin en iyi envanter kontol politikasının belirlenmesi problemiyleilgilenilmektedir. Zamanında karşılanamayan talebi farklı şekilde ele alan ucs s üşmodel ünerilmektedir. Zamanında karşılanamayan talebin tamamının daha sonrao skarşılandığı durumlarda seviye esaslı politikaların optimal olduğu güsterilmiştir.s g go sSayısal şalışmalar ile, şeşitli ortamlarda perakendecinin davranışı incelenmiş fiyatcs cs s skoruma politikası koşullarının perakendecinin ve tedarikşinin operasyonel perfor-s cmanslarına etkisi araştırılmıştır.s sAnahtar süzcükler : Envanter sistemleri, fiyat koruması, tedarik zinciri yünetimi,ou oyüksek teknoloji endüstrisi.u uiv
Özet (Çeviri)
In an environment with declining sales prices, retailers (or any reseller) oftenface the risk of buying high and selling low. In order to limit their channelpartners? exposure to such risks and increase the availability of their productsin the marketplace, suppliers often offer price protection. With price protection,a retailer is reimbursed with a percentage of the procurement cost declines, forthe inventory that the retailer ordered within a given price protection age limit.We study the optimal inventory policy of the retailer under such price protectionterms in a multi-period finite horizon setting with stochastic demand. We proposethree different models for the treatment of unsatisfied demand. For the case offull backlogging, we show that the order-up-to type policies are optimal. In anumerical study, we study the behavior of the retailer and investigate the impactof price protection terms on the operational performance of the retailer and thesupplier under a variety of settings.