Kırsal arazi planlamalarında peyzaj planlamasının yeri ve önemi
The place and importance of landscape planning in rural land planning
  1. Tez No: 199522
  2. Yazar: MURAT ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDURRAHMAN HANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Ziraat, Landscape Architecture, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Alan Planlama, Kırsal Peyzaj, Peyzaj Planlama, Çevre ve Arazi, Kültürel Peyzaj, Arazi Toplulaştırması, Rural Area Planning, Rural Landscape, Landscape Planning, Land and Environment, CulturalLandscape, Land Consolidation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
KIRSAL ARAZ PLANLAMALARINDA PEYZAJ PLANLAMASININ YER ve ÖNEMÇINAR Murat, Yüksek Lisans Tezi, Yönetici: Prof. Dr. Abdurrahman HANAY, 105s., Nisan2007Doğal bir varlık ve yaşama zemini olan yeryüzü, sürekli bir biyolojik gelişme halinde olduğugibi, arazilerin ve doğal kaynakların insanlar tarafından sürekli kullanımı ile bozulma vedeğişikliğe uğratılmaktadır.Günümüzde kırsal alanlara kentsel alanlar kadar önem verilmeli ve bu alanlara ilişkinplanlamalar yapılmalıdır. Kırsal alanlarda peyzaj çalışmalarının temel amacı, insanlar için kırsalalanlarda sosyal, doğal, kültürel ve estetik yönden verimli, güvenilir bir mekân ve yaşamaortamları sağlamaktır. Kırsal peyzaj planlaması doğal ve kültürel peyzaj olarak iki şekildeyapılmaktadır. Dolayısıyla sahip olduğu doğal ve kültürel kaynakları ile kırsal peyzaj, bukaynakların en iyi şekilde değerlendirilmesi ve sürdürülebilir kullanımı açısından önemkazanmaktadır. Bu planlama şekli ise planlama sürecini henüz tamamlamamış olan ülkelerdedikkate alınmamakta, yeni yerleşim sahalarında farklı kullanımların (sanayi, tarım, turizm,ulaşım, yerleşme, maden vb.) kısa sürede ekonomik gelir düşüncesiyle planlanmaktadır. Bu isetoplum ve birey olarak çok değişik çevresel sorunlarla karşı karşıya kalmamıza neden olmaktadır.Bu sorunları ise kırsal peyzaj planlama akılcı bir şekilde ortadan kaldırmaktadır. Bu sebeplegelişmiş ülkelerde, kısa sürede ekonomik gelire dayalı planlama düşüncesi terk edilmiş, çevreyeen az zarar veren doğal kaynakların çok uzun vadeli kullanımını esas alan planlama dönemibaşlatılmıştır. Bu nedenle kırsal alan kullanımların yer seçiminden planlama ve karar vermeaşamasına kadar olan süreç içerisinde peyzaj planlamanın rolü oldukça önemlidir.Bu çalışmada, günümüzde kırsal arazi planlamalarında peyzaj planlama çalışmalarının yeri veönemi, dünyadaki ve ülkemizdeki durumu ele alınmış ve tüm yönleriyle irdelenmiştir. Ülkemizdeözellikle kırsal alan planlama çalışması olan arazi toplulaştırma projelerinde peyzaj planlamasınayönelik planlamanın yeterli olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
THE PLACE AND IMPORTANCE OF LANDSCAPE PLANNING IN RURAL LANDPLANNINGÇINAR Murat, Master Thesis, Supervisor: Prof. Dr. Abdurrahman HANAY, 105p., April 2007The earth, a natural existence and a base for living, is constantly in a biological development, but on theother hand, due to the harsh use of land and natural sources by people, it is gradually spoiling andchanging.Today, rural areas should be given importance as much as urban areas and the planning for these areasshould be done. The basic purpose of landscape studies in rural areas is to provide people with safe placesand environments which are socially, naturally, culturally and aesthetically productive. Rural landscapeplanning is carried out in two ways. Thus, rural landscape with its natural and cultural sources gainsimportance in terms of sustainable use and utilization of these sources in a best way. This way of planningis not taken into consideration in the countries which have not completed their planning processes yet andthe planning is done with the thought that various uses in new residential areas (industry, agriculture,tourism, transportation, settlement, mining, etc.) supply income in a short time. This has caused us to bebrought face to face with different kinds of environmental problems both individually and socially. Rurallandscape planning eliminates such problems in a reasonable way. For this reason, in developed countries,the thought of planning based on income derived in a short time, was abandoned and a planning periodbased on the long term use of natural sources which are less harmful to environment has been initiated. Inthis respect, the role of landscape planning in the process passing from the choice of place to planning anddecision stage is very important.In this study, the role and importance of landscape planning studies in rural land planning, their situationin our country and also in the world today were discussed and studied across the board. It was identifiedthat particularly landscape planning orientated planning in land consolidation projects which are the studyof rural area planning has been insufficient in our country.