Paralel kenar ve Heron üçgenleri
Parallelogram and Heronian triangles
  1. Tez No: 199603
  2. Yazar: DURSUN GÜL KIZIL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH SELÇUK KURBANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Heron Üçgeni, Paralelkenar, Pisagor Üçgeni, Kongruent Sayılar, Çokgenler.Dursun Gül KIZIL, Heronian Triangels, Parallelogram, Pythageran Triangels, Congruent Numbers, Polygons.Dursun Gül KIZIL
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZETPARALELKENAR VE HERONÜÇGENLERBu çalışmada; ilk olarak, Heron üçgenleri tanıtılarak kısa bir tarihçeye yerverilmiştir.kinci ve üçüncü bölümde, temel tanım ve teoremlere yer verildi. Dördüncübölümde, rasyonel kenarortaylı ve rasyonel kenarlı Heron üçgenlerinin varlığının tespitive Heron paralelkenarlarının elde edilişleri tartışılmıştır.Son olarak, (n, m ) paralelkenarından, m + d köşegenli iki Heron üçgeninin nasıl(n, m )elde edileceğini gösterdik. Hatta, paralelkenarın n + d köşegenli iki Heronüçgenlerinin nasıl elde edileceğini de ispatladık.Ayrıca düzgün altıgen ve düzgün sekizgenin Heron çokgeni olup olmadığıgösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPARALLELOGRAM AND HERONIANTRIANGLESIn this study; Heron triangles have been introduced at first and the history ofHeron triangles have been mentioned shortly.In the second and thirth sections; fundamental definitions and theorems aregiven. In the fourth section of our study; the existence of triangels with a rationalmedian and rational sides and the parallelograms with a rational sides and dioganalshave been discussed.At last; we showed how to obtain two Heron triangels from the paralleologramsof side (n, m ) and dioganols m + d . Also, we proved how to obtain two Heron triangelsfrom the parallelogram of side (n, m ) and diagonal n + d .Also, it was showed whether the regular hexagon and regular octagon areHeron polygons or not.