Polipropilen lif takviyeli kendiliğinden yerleşen betonların performans özelliklerinin araştırılması
The investigation of performance charecteristics polypropylene fiber reinforced sel compacting concretes
- Tez No: 199602
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIFAT SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden Yerleşen Beton, Hiper akışkanlaştırıcı Katkı, Polipropilen Lif, Uçucu Kül, Self Compacting Concrete, Hyper Plasticizing Additive, PolypropyleneFiber, Fly Ash
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziPolipropilen Lif Takviyeli Kendiliğinden Yerleşen Betonların Performans ÖzelliklerininAraştırılmasıMehmet AKTÜRKT.C. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Rıfat SEZER2007, 132 sayfaJüriYrd. Doç. Dr. Hicran AÇIKELYrd. Doç. Dr. Nail KARAYrd. Doç. Dr. Rıfat SEZERBeton teknolojisindeki gelişmeler, dayanım ve dayanıklılık açısından yüksekperformanslı beton üretimine olanak sağlamaktadır. Kendiliğinden Yerleşen Beton (KYB),etkili akışkanlaştırıcı kimyasalların geliştirilmesiyle ile beton teknolojisine uyarlanmış özelbir betondur. Hem karışım tasarımı, hem de üretim teknikleri açısından klasik betondan farklıözelliklere sahiptir.Bu çalışmada, dünyada ve ülkemizde kullanımı gittikçe yaygınlaşan KendiliğindenYerleşen Beton dört farklı karışım (hiper akışkanlaştırıcı katkı, hiper akışkanlaştırıcı katkı+uçucu kül, hiper akışkanlaştırıcı+polipropilen lif, hiper akışkanlaştırıcı+uçucu kül+polipropilen lif) ile üretilmiş ve bu betonların performans özellikleri birbirleriylekarşılaştırılmıştır. Her bir karışım için 4 farklı dozaj kullanılmış toplamda 16 farklı deneyyapılmış ve her bir deney için 12 adet (6 adet 15x15x15 cm Küp, 3 adet 15x30 cm Silindir ve3 adet 10x10x50 cm Kiriş) numune üretilmiştir. Üretilen numuneler basınç dayanımı,yarmada çekme dayanımı ve eğilme dayanımı deneylerine tabi tutulmuş ve bu sonuçlara göreKYB üretiminde kullanılan malzemelerin KYB'ye etkileri araştırılmıştır.Yapılan çalışmada Performans kriterlerinden basınç dayanımı ve yarmada çekmedayanımı düşünüldüğünde en uygun karışımın 1.grup (hiper akışkanlaştırıcı katkı kullanılaraküretilen) karışım olduğu, eğilme dayanımında ise en uygun karışımın 3.grup (hiperakışkanlaştırıcı katkı+polipropilen lif kullanılarak üretilen) karışım olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisThe investigation of performance charecteristics polypropylene fiberreinforced self compacting concretesMehmet AKTÜRKSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering DepartmentAdviser: Assist. Prof. Dr. Rıfat SEZER2007, 132 pagesJuryAssist. Prof. Dr. Hicran AÇIKELAssist. Prof. Dr. Nail KARAAssist. Prof. Dr. Rıfat SEZERInnovations in concrete technology, have lead us to the production of high performanceconcrete in terms of strength and durability. By the introduction of new effectivehyperplasticizers into modern concrete technology, compaction problems have been solvedSelf Compacting Concrete (SCC) is a special type of material, that has different properties onboth mix Design and production techniques compared to conventional concrete.In this study, Self Compacting Concrete (SCC) whose use becoming spread unceasinglyin the world and our country was produced by four different of mixes (hyper plasticizingadditive, hyper plasticizing additive+fly ash, hyper plasticizing additive+polypropylenefiber, hyper plasticizing additive+fly ash+polypropylene fiber) and performance propertiesof these concretes were compared to each other. Four different of dosages for each mix wereused and 16 different of experiments were carried out totally and 12 pieces of samples (15 x15 x 15 cm cube shaped, 6 pieces, 15 x 30 cm of cylindrical shaped , 3 pieces, and 10 x 10 x50 cm of beam, 3 pieces) were produced for each experiment. The samples produced weresubjected to the tests of pressure strength, tensile strength in splitting, tensile strength inbending, and according to these results, the effects of the materials used for SCC productionto SCC were investigatedIn the study carried out, considering the pressure strength and tensile strength in splitting,among performance criteria, it has been determined that the best suitable mix was the mix,Group 1 (SCC produced by using hyper plasticizing additive), the mix, Group 3 (SCCproduced by using hyper plasticizing additive + polypropylene fiber) in tensile strength inbending.