Bazı fark denklemlerinin çözümleri ve periyodikliği üzerine bir çalışma
A study on soliations and periodicity of some differernce equations
- Tez No: 199616
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ ÇINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Maksimumlu Fark Denklemi, Periyodiklikiii
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZETDoktora TeziBAZI FARK DENKLEMLERİNİN ÇÖZÜMLERİ VE PERİYODİKLİĞİ ÜZERİNEBİR ÇALIŞMADağıstan ŞİMŞEKSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüMatematik Ana Bilim DalıDanışman : Doç. Dr. Cengiz ÇİNAR2007, 80 SayfaJüri: Prof. Dr. Mustafa BAYRAMProf. Dr. Durmuş BOZKURTProf. Dr. Eşref HATIRDoç. Dr. Cengiz ÇİNARYrd. Doç. Dr. Necati TAŞKARABu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, maksimumlu farkdenklemleri ve fark denklemlerinin periyodikliği ile ilgili yapılmış bazı çalışmalar hakkındabilgi verdik.İkinci bölümde, fark denklemleri ile ilgili genel tanım ve teoremleri verdik.Üçüncü bölümde, x n +1 = max{ / x n â 2 , x n â 2 } fark denklemini tanımladık,1çözümlerini ve periyodikliğini inceledik. Bu fark denklemi için nümerik örnekler verdik.x n â ( 2 k +1)Dördüncü bölümde ise, x n +1 = fark denkleminin periyodikliğini inceledik.1 + xnâkSon olarak da bu fark denklemi için nümerik örnekler verdik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD ThesisA STUDY ON SOLUATIONS AND PERIODICITY OF SOME DIFFERENCEEQUATIONSDağıstan ŞİMŞEKSelcuk University Graduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of MathematicsSupervisor : Assoc. Prof. Dr. Cengiz ÇİNAR2007, 80 PagesJury: Prof. Dr. Mustafa BAYRAMProf. Dr. Durmuş BOZKURTProf. Dr. Eşref HATIRAssoc. Prof. Dr. Cengiz ÇİNARAssist. Prof. Dr. Necati TAŞKARAThis study consists of four sections. In the first section, we gave information aboutsome difference equations with maximum and perodicity of some difference equationsstudied before.In the second section, we gave general definitions and theorems about differenceequations.In the third section, we defined the difference equation x n +1 = max{ / x n â 2 , x n â 2 }1and investigated its solutions and periodicity. We gave the numerical examples for thisdifference equation.In the fourth section, we investigated periodicity of the difference equationx n â ( 2 k +1). Finally, we gave the numerical examples for this difference equation.x n +1 =1 + xnâkKey Words : Difference Equation with Maximum, Periodicityiv