Servis kalitesi destekli otomatik web servisleri yürütücüsü
Automatic web services execution engine with qos support
- Tez No: 199633
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDOĞAN DOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Web servisleri, dinamik servis seçimi, QoS, BPEL, XML.1, Web services, service selection, QoS, BPEL, XML.1
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Üniversitesi : TOBB Ekonomi ve Teknoloji ÜniversitesiEnstitüsü : Fen BilimleriAnabilim Dalı : Bilgisayar MühendisliğiTez Danışmanı : Doç. Dr. Erdoğan DoğduTez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans-Haziran 2007Ömer MESC G LServis Kalitesi Destekli Otomatik Web Servisleri YürütücüsüÖZETBPEL birleşik web servislerde kullanılan bir endüstri standardıdır. BPEL ileweb servislerinden kurulu bir iş akışı oluşturulabilir ve bir BPEL yürütücüsüüzerinde işletilebilir. Standart BPEL ile web servislerinin dinamikçalıştırılması gerçekleştirilebilir; ancak otomatik servis seçim desteğisağlanamamaktadır. Bu tez kapsamında servislerin gerçek zamanlı seçiminisağlamak üzere BPEL diline servis kalitesi eklentisi yapılmıştır. Ayrıcakullanıcının tanımladığı servis kalitesi parametrelerini kullanan bazı basitservis seçim algoritmaları önerilmiştir. Böylelikle yürütücünün iş çıkarmayeteneği arttırılmıştır. Önerilen çözüm servis kalitesini destekleyecek şekildeaçık kaynaklı bir BPEL yürütücüsü, ActiveBPEL, üzerindegerçekleştirilmiştir. Ayrıca servis seçim algoritmalarının başarımını ölçmeküzere kapsamlı bir test ortamı geliştirilmiştir. Yapılan testler ile Servis KalitesiDestekli BPEL Yürütücüsü'nün BPEL süreçlerine ilişkin ortalama cevaplamasürelerini düşürerek sistemin genel başarımını arttırdığını gösteren sonuçlarsunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
University : TOBB University of Economics and TechnologyInstitute : Institute of Natural and Applied SciencesScience Programme : Computer EngineeringSupervisor : Associate Professor Dr. Erdoğan DOĞDUDegree Awarded and Date : M.Sc.-June 2007Ömer MESC G LAutomatic Web Services Execution Engine with QoS SupportABSTRACTBusiness Process Execution Language for Web Services (BPEL) is an industrystandard language for web services composition. BPEL allows users to compose andexecute web services-based workflows utilizing distributed web services. StandardBPEL allows dynamic execution of web services, but automatic service selection isnot supported. We propose to extend WS-BPEL to allow users to specify Quality ofServices (QoS) parameters that will guide the BPEL execution engine to selectappropriate services during run-time that will improve the engine performancetowards higher system throughput. For this we propose to use some simple serviceselection algorithms that utilize user-specified QoS parameters. We implemented ourproposal by extending an open-source BPEL engine, ActiveBPEL, to support QoSparameters. We also developed an extensive test environment to test the performanceof the algorithms for service selection. We present the results showing that QoS-supported BPEL execution improves the overall system throughput by lowering theaverage execution times of BPEL processes.