Diyarbakır koşullarında slaj amacıyla yetiştirebilecek mısır çeşitlerinin bazı tarımsal karakterlerinin saptanması.
Determınatıon of some agrıcultural characterıstıcs of silage corn cultıvars grown in diyarbakır condıtıons.
  1. Tez No: 199669
  2. Yazar: ESRA BİLİCİ ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞEFİK TÜFENKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Mısır çeşitleri, Silaj, Corn, silage, corn cultivars
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZETDİYARBAKIR KOŞULLARINDA SİLAJ AMACIYLA YETİŞTİRİLEBİLECEK MISIR (Zea maysindentata L.) ÇEŞİTLERİNİN BAZI TARIMSAL KARAKTERLERİNİN SAPTANMASIBİLİCİ ÇEVİK, EsraYüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Nuray ANDÎÇAralık 2006, 34 sayfaBu çalışma, Diyarbakır ekolojik koşullarına uygun silajlık mısır çeşitlerini ve bu çeşitlerin verimle ilgilibazı tarımsal özelliklerini belirlemek amacıyla 2005 yılında Diyarbakır ili Koyunlu köyü çiftçi arazisindeyürütülmüştür.“Tesadüf Blokları Deneme Desenine”göre dört tekerrürlü olarak kurulan denemede;ülkemizde değişik maksatlarla yetiştirilmekte olan (Bora, Mat-97, DKC 585, Luce, Maverick, DK-5783, P 35Y 65, P 3394) sekiz adet mısır çeşidi kullanılmıştır.Çeşitler arasında verim ve verim unsurları bakımından önemli farklılıklar belirlenmiştir. Çeşitlerin hasılyem verimleri 4661.36-6265.40 kg/da; kuru ot verimleri ise 1043.10-1396.18 kg/da arasında değişmiştir.Denemede kullanılan çeşitler arasında verim ve silaj kalitesi açısından en uygun çeşitlerin sırasıyla Mat-97, DK-5783, Maverick ve Pan Luce olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDETERMINATION OF SOMEAGRICULTURAL CHARACTERISTICS OF SİLAGECORN (Zea mays indentata L.) CULTIVARS GROWNIN DİYARBAKIR CONDITIONSBİLİCİ ÇEVİK, EsraMsc, Field CropsSupervisor: Asst. Prof. Dr. Nuray ANDİÇDecember 2006, 34 pagesThis study was conducted to determine some yield components of silage corn cultivars at the farmer?s fieldof Koyunlu village in Diyarbakır conditions. The experiment was carried out in 2006 and the experimental designwas a randomized complete block with three replication. In the experiment, eight silage corn cultivars (Bora, Mat-97, DKC 585, Luce, Maverick, DK-5783, P 35 Y 65, P 3394) were used.Considerable differences were found among cultivars from the point of yield and yield components.Green herbage and hay yields of corn cultivars were determined between 4661.36-6265.40 kg/da and1043.10-1396.18 kg/da, respectively. Among cultivars used in experiment, the best cultivars for yield andquality were Mat-97, DK-5783, Maverick and Pan Luce.