Rfıd teknolojisi ıle otomasyon bir uygulama olarak: otopark takibi
Automation with rfid technology as an application: parking lot circulation control
- Tez No: 199670
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİHAT İNANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: RFID, Otomasyon, Otopark, RFID, Automation, Parking lot
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZETRFID TEKNOLOJ S LE OTOMASYONB R UYGULAMA OLARAK: OTOPARK TAK BPALA, ZeydinYüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Nihat NANÇŞubat 2007, 33 SayfaRFID teknolojisinin otomasyonda kullanılması ile, işlem maliyetleri büyükoranda düşmüştür. RFID okuyucular, RFID yazıcılar, barkot tarayıcılar, akıllısensörler ve kontrolcüler gibi, RFID ağlarının bir çoğu; geniş çaplı otomasyonteknolojisi içermektedirlerBu çalışmada; bir şehrin otopark sorununa RFID teknolojisi ile çözümaranmaya çalışılmış ve önemli bulgular elde edilmiştir. Tezde materyal olarak; RFIDteknolojisini meydana getiren RFID okuyucu, RFID etiketler, bilgisayar, bariyer vebilgisayar yazılımı kullanılmıştır. Yazılım ile; şehrin bir çok yerindeki otoparkınmerkezi bir veritabanı çerçevesinde otomatik olarak işletilmesi, kontrol edilmesi veraporlanması amaçlanarak uygulanmıştır. RFID okuyucu ve etiketler ile de; otoparkgiriş ve çıkış kontrolü amaçlanmıştır. RFID teknolojisi ile oluşturulan bir otoparkotomasyonunda;Personel maliyetinin önüne geçilecektir. nsansız ve tıpkı bankamatikler gibitamamen otomatik olarak işletilebilecek parklardan söz etmek mümkün olacaktır.Araçların durmalarına gerek kalmadan giriş ve çıkışlar yapılabilecektir.Böylece giriş ve çıkışlarda trafik sıkışıklığının önüne geçilecektir. Giriş ve çıkışlardasürücüler camları indirmek ve önceki kontrol sistemleri gibi girişte fiş alıp çıkışta fişivermek zorunda kalmayacaklardır. Ayrıca; biletli geçişlerde olduğu gibi etiketlerincihazda sıkışması tarzında bir sorun da yaşanmayacaktır.Araç sahipleri; her çıkışta para ödemek zorunda olmadıkları için gereksizbeklemeler kalkacak ve trafik akışı hızlanacaktır. Giriş ve çıkışlarda beklenmeyaşanmayacağı için emisyon gazının da önüne geçilecektir.Otomatik gelir takibi ve merkezi araç takibi yapılabilecektir. Araç sahipleriiçin uygulanacak uygun bir tarife, hem şehir trafiğini rahatlatacak hem de araçlarıngüvenliğini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAUTOMATION WITH RFID TECHNOLOGYAS AN APPLICATION: PARKING LOT CIRCULATION CONTROLPALA, ZeydinMSc, Electrical-Electronic Engineering DepartementSupervisor: Assoc.Prof.Dr. Nihat NANÇFebruary 2007, 33 PagesThe cost of business processes has been reduced with the use of RFIDtechnology in the automation. Many RFID networks include a variety of automationtechnologies such as RFID readers, printers, barcode scanners, intelligent sensors andcontrollers.In this study, the parking problem of a city is meant to be solved through outRFID technology and considerable amount of valuable data is gathered accordingly.In this study, the main components of this technology including RFID reader, RFIDlabels, computers, barrier and computer software are used. Through the softwareprovided, the parking lots located in various parts of the city are aimed to getcontrolled, administered and their circulations are to be kept in logs. Also via RFIDreaders and labels, parking lot check-ins and check-outs are meant to be kept undercontrol. In the parking lot automation via RFID technology to be completed;By acquiring such a system, employment costs will be minimized even willnot be a case for consideration. Like ATM machines, automatized unmanned parkinglot administration will be possible to realize.Vehicle check-ins and check-outs will be handled without any delays. Thus,traffic jam problem will be solved in entrances and exits of parking lots. Also, duringthe entrances and exits to and from the parking lots, drivers will not be obliged tomanually get parking tickets and return them afterwards. Also ticket-jammingproblem peculiar to such manual application will be avoided automatically.Vehicle owners will not be obliged to pay for the parking space manually incheck-ins and check-outs thus helping a smoother traffic flow. Also the formation ofemission gas as a result of parking lot traffic jams will be avoided.Through this system, income monitorization and central vehicle tracking willbe possible. A pre-determined convenient price range for parking in parking lots forthe vehicle owners, will both ease the traffic flow of a city and provide safety for theparking vehicles.