Doğrusal programlama modelinin biyolojik materyallerde kullanılması
Using of the linear programming methods for biological matters
- Tez No: 199676
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜROL ZIRHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal programlama, Kompost, Kompost reçeteleri, Simpleks yöntemi, Compost, Compost recipe, Linear programming, Simplex methodsiii
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETDOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODEL N N B YOLOJ K MATERYALLEREUYGULANMASISEV ML -DEN Z, SerpilYüksek Lisans Tezi, Zootekni Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Gürol ZIRHLIOĞLUOcak 2007, 55 SayfaDoğrusal programlama yöntemi, optimizasyon problemlerinde kullanılan biryöntemdir. Optimizasyon belirli kısıtlar altında en iyi çözümü bulmakla ilgilenir. Kompost,üzerinde kültür mantarı (Agaricus bisporus ) yetiştirilen bir materyaldir.Bu çalışmada, kompost reçetelerinin optimizasyonu amacıyla matematiksel birmodel olan doğrusal programlama modeli kullanılmıştır.Piyasada kullanılan yirmi kompost reçetesi doğrusal programlama ilemodellenerek, simpleks yöntem ile çözümlenmiştir. Analizler sonunda en düşük maliyetlioptimum reçeteler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTUSING OF THE LINEAR PROGRAMMING METHODS FOR BIOLOGICALMATTERSSEV ML -DEN Z, SerpilMsc. Animal ScienceSupervisor: Assist. Prof. Dr. Gürol ZIRHLIOĞLUOctober 2007. 55 pagesThe linear programming method is one of the method is used in optimisationproblems. Optimisation models attempt to express, in mathematical terms, the goal ofsolving a problem in `best? way. Agaricus bisporus breeds on the compost material.In this study, linear program which is a mathematical model in order tooptimisation of compost recipe and twenty composts recipe which use the market wasmodelled linear programming and they were solved by simplex method.End of the analyses, optimum recipes were defined .