Katalaz enziminin (E.C.1.11.1.6) montmorillonit analsim kili üzerine immobilizasyonu ve kinetiğinin incelenmesi
Immobilization of catalase enzyme on montmorillonit analsim clay and investigation its's kinetiks.
- Tez No: 199675
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİH ALKAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Katalaz enzimi, montmorillonit analsim kili, adsorpsiyon, Catalase enzyme, montmorillonit analsim clay, adsorption
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETKATALAZ ENZ M N N MONTMOR LLON T ANALS M K L NE MMOB L ZASYONUVE K NET Ğ N N NCELENMESHüseyin URUÇYüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Salih ALKANOcak 2007, 60 SayfaBu çalışmada, katalaz enzimi (Hidrojen-Peroksit; hidrojen-peroksit oksidoredüktaz E.C.1.11.1.6)lifli yapıda olmayan montmorillonit analsim kili üzerine adsorbe edildi.Adsorpsiyon için optimum şartları belirlemek amacı ile pH, sıcaklık, iyonik şiddet ve enzim-kil oranı ve asitle muamele gibi parametrelerin etkileri ayrı ayrı değerlendirildi. Enzim aktivitesispektrofotometrik metotla adsorbe olan ve olmayan enzimlerin kinetik sabitleri (K m ve Vmax) ileLineweaver Burk yöntemi ile saptanarak sonuçlar doğal enzime ait değerlerle karşılaştırıldı. Elde edilenkinetik sabit değerleri birbirine oldukça yakın olarak tespit edildi. Ayrıca adsorpsiyonun enzimin kinetiközelliklerini önemli ölçüde etkilemediği ortaya konuldu. Adsorbe enzimin aktivitesini 60 gün süreyle (Montmorillonit analsim-Enzim için %73.34) koruduğu gözlendi.Çalışmanın ikinci aşamasında montmorollonit analsim kili 4000C de etüvde 24 saat bekletildikten sonraaynı işlemler tekrar yapıldı.En son aşama olarak kile asitle muamele edildi. Asitle muamele görmüş kil ile saf enzim immobilizeedildikten sonra birinci ve ikinci aşamada yapılan işlemler tekrar edildi. Elde edilen bağlı enzim çözeltisi üzerinepH, sıcaklık ve iyonik şiddetin etkisini tespit etmek için denemeler yapıldı. Ayrıca Linewaver-Burkdenkleminden yararlanarak Km ve Vmax tespit edildi.Bütün aktivite tayinleri 240 nm'de Ultraviyole Spektroskopisi ile yapıldı. Süspansiyondaki aktivitetayinleri spektrofotometrik olarak belirlendi.Elde edilen bu bulgulara göre montmorillonit analsim kilinin enzim adsorpsiyonu için uygun birertaşıyıcı olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIMMOB L ZAT ON OF CATALASE ENZYME ON MONTMOR LLON T ANALS M CLAY ENDINVESTIGATION IT?S K NET CURUÇ, HüseyinMsc., Chemistry ScienceSupervisor: Asist. Prof. Dr. Salih ALKANJanuary 2007, 60 pagesIn this study, catalase enzyme (Hidrojen-Peroksit; hidrojen-peroksit oksidoredüktazE.C.1.11.1.6) was adsorbed on montmorillonit analsim clay.The effects of some parameters such as pH, heat, ionic turbulence, the rate of enzyme-clay andtreatment with acid were evaluated separately to determine the optimum condition for adsorbtion. TheKinetic Coefficient value (Km ve Vmax) of enzymes of which activity can be adsorbed and not adsorbedby spectrophotometric method and Lineweaver Burk method was determined and the result wascompared with values which belong to natural enzyme. It was found that the obtained KineticCoefficient values were quite close to each other. In addition, it was found out that adsorbtion did noteffect the kinetic features of enzyme enormously. It was observed that Adsorbe protected the activityof enzyme (%73.34 for Montmorillonit analsim-Enzyme) during 60 days.In the second phase of the study, the same process was done once again after montmorollonit analsimclay had been kept for 24 hours under 4000C in the stove.As the last phase,the clay was treated by acid. After pure enzyme and this clay which had been treatedby acid were immobilized the processes which had been done in the first and second phases were done onceagain. The tests were done to determine the effects of pH, heat and ionic turbulance on the obtained enzymesolution. In addition, the values of Km and Vmax were determined by using of Linewaver-Burk Equation.All the determinations of activities were done in 240 nm by Ultraviole Spectroscopy. The determinations ofactivities in suspension were done as spectrophotometric.According to these obtained findings, it is convinced that montmorillonit analsim clay is suitable conveyor foradsorbtion of enzyme.