Bitlis ili Ahlat ilçesi kuraklık risk analizi
The Drought risk analysis of Ahlat, a town of Bitlis
  1. Tez No: 199683
  2. Yazar: NAMIK YALTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ İSMAİL İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlat, Kuraklık, Standart örnek fonksiyonu, Ahlat, Drought, Standard Specimen Function
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETB TL S L AHLAT LÇES KURAKLIK R SK ANAL ZYALTAY, NAMIKYüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim DalıTez Danışmanı; Prof. Dr. Şükrü smail pekEylül 2006, 76 sayfaBu araştırmada, Bitlis li Ahlat lçesi Kuraklık risk tahmini yapılmayaçalışılmıştır. Kuraklığın ne derece önem taşıdığı çeşitli kaynaklardan aktarılmış vebu anlamda Bitlis ili Ahlat lçesi'nin su kaynakları, sulama bilgileri ve birtakımtarımsal bilgiler verilerek Konunun bölgesel önemi de arz edilmiştir. Ahlat lçesi1975-2004 yılları arasındaki yağış verileri DS den alınmış ve Yağış verileri her yılve ay için grafik ve tablo şeklinde ifade edilmiştir. Bu veriler ile istatistik biryöntem olan Standart Örnek Fonksiyonu veya veri dizisi yöntemi kullanılarak, (sözkonusu istatistik yöntem ?3.2 Yöntem? bölümü'nde detaylı olarak açıklanmıştır)kuraklık riski tahmin edilmiştir. Elde edilen bulgular ?3.2 Yöntem?de açıklandığıgibi ?kesme seviyesi ortalama kabul edilerek?, ?kesme seviyesi -1 alınarak?, ?kesmeseviyesi -1.5 alınarak? ve ?kesme seviyesi -2 alınarak? 4 ayrı şekilde hesaplanmıştırve sonuçlar tablo ve grafik şeklinde sunulmuştur. Benzer şekilde Ortalama kesmeseviyesinde ardı ardına gelen kurak yıllarda elde edilen Kuraklık büyüklükleritoplamı, (M) ve Kuraklık şiddeti, (I) değerleri tablo şeklinde ifade edilerek her ayiçin bu değerler tablo ve x-y dağılımı grafiği şeklinde ifade edilmiştir. Hesaplananbu bilgiler ışığında sonuç ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE DROUGHT RISK ANALYSIS OF AHLAT, A TOWN OF BITLISYALTAY, NamıkMSc , Farm Constructions and rrigation DepartmentSupervisor: Prof. Dr. Şükrü smail PEKSeptember 2006, 76 pagesIn thıs study, the drought risk of Ahlat, a town of Bitlis, is tried to deestimated. The importance of the drought is expressed in various of context andfurthermore by giving water sources, irrigation and agricultural knowledge of Ahlat,the regional importance of the subject is presented as well. The rainfall data betweenthe years 1975-2004 of Ahlat is obtained from DS and demonstrated by tables andgraphs. By using Standardized Sample Function, a statistical method, the data isprocessed and the drought risk is estimated. The obtained results are calculated infour different types of method as ?by taking abscission level as avarage?, ?by takingabscission level as -1?, ?by taking abscission level as -1.5?, and ?by takingabscission level as -2? and expressed by tables and graphs. Then, in avaregeabscission level, the consecutive drought years, obtained sum of drought absence(M) and drought intensity values (I), are expressed in tables and demonstrated asgraphs for every months. Finally by all these calculations, results and suggestionsare presented. .