Şeker fabrikası atık çamuru ve pomzanın toprak iyileştirici olarak kullanılması
Using of sugar industry sludge and pumice as a soil conditioner
  1. Tez No: 199750
  2. Yazar: FATMA DİDEM TUNÇEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAİM KARAKAPLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Çevre Mühendisliği, Agriculture, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak özellikleri, bitki özellikleri, çamur, pomza.iPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com, Soil properties, plant growth characteristics, sludge, pumice.iiPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZETDoktora TeziŞEKER FABRİKASI ATIK ÇAMURLARI ve POMZANINTOPRAK İYİLEŞTİRİCİ OLARAK KULLANILMASIFatma Didem TUNÇEZSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüToprak Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN2007, 93 SayfaJuri: Prof. Dr. Ahmet Ali IŞILDARProf. Dr. Ali BERKTAYProf. Dr. Kemal GÜRProf. Dr. M. Emin AYDINBu çalışmanın amacı; şeker fabrikası atık çamuru ve pomzanın toprakiyileştirici olarak toprak özellikleri ve bitki gelişim üzerine etkisini araştırmaktır. Buamaçla; Konya'nın mısır yetiştirilen üç ayrı yöresinden alınan toprak örnekleriüzerinde çalışmalar yapılmıştır.Sera denemesi olarak yürütülen deneme, tesadüf parsellerinde denemedesenine göre, üç tekerrürlü olarak, topraklara dört farklı dozda (0, 4, 8, 16 ton/da)çamur ve pomza karıştırılarak kurulmuştur. Deneme bitkisi olarak Pionner 32K61cinsi slajlık mısır yetiştirilmiştir.Hasattan sonra bitki boyu, sap kalınlığı, yaprak sayısı, yaprak genişliği,yaprak boyu, yaprak ağırlığı, sap ağırlığı, yaprakta kuru madde, sapta kuru maddegibi bazı bitki büyüme özellikleri tespit edilmiştir. Hasatı takiben saksılardan alınantoprak örneklerinde bazı fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır.Ele alınan uygulamalar ve dozlarla bitki büyüme özellikleri arasındakiilişkiler istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir.Araştırması yapılan dozlar, uygulamalar ve doz x uygulama interaksiyonlarıile yukarıda zikredilen bitki büyüme özellikleri arasında istatistiksel olarak önemliilişkiler bulunmuştur. Sonuçlar, denemeye alınan uygulamalar ve dozların, mısıryetiştiriciliği bakımından önemli olduğunu göstermektedir.Atlantı ve Hayıroğlu yöresi topraklarında 16 ton/da pomza uygulamasında,Karapınar yöresi toprağında ise 16 ton/da pomza + çamur uygulamasında en yüksekverim elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh. D.ThesisUSING OF SUGAR INDUSTRY SLUDGE AND PUMICEAS A SOIL CONDITIONERFatma Didem TUNÇEZSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Soil ScienceSupervisor: Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN2007, 93 PagesJuri: Prof. Dr. Ahmet Ali IŞILDARProf. Dr. Ali BERKTAYProf. Dr. Kemal GÜRProf. Dr. M. Emin AYDINThe aim of this study is to research the effects of sugar industry sludge andpumice on soil properties and the plant growth characteristics as a soil conditioner.For this purpose, a greenhouse experiment was conducted on the soil samples takenfrom three different locations in Konya where the corn is a primary crop grownThe experiment was established in randomized plots experimental designwith three replications. The sludge and pumice were mixed into the soil at four doses(0, 4, 8, 16 tons/da). The silage corn, Pionner 32K61 variety, were used as a testplant.After the harvest, the growth characteristics of corn, such as plant height,plant weight, stalk diameter, number of leaves, leaf wide, leaf length, leaf weight,leaf dry matter, stalk dry matter were determined. The physical and chemicalproperties of the soil samples were analysized at harvestThe relationships between the treatments and some plant growthcharacteristics were evaluated by statistical analysis. Statistically significantrelationships were found between the treatments and growth characteristics.The soil properties determined were much better than control treatments withincreasing doses in the three soil samples.The highest productivity were obtained in Atlantı and Hayıroğlu soils withpumice of 16 tons/da dose, in Karapınar soil with pumice+sludge of 16 tons/da dose.