Yapısal çeliklerde kaynak metaline silisyum karbürün (SiC) etkisi
The effect of SiC addition to structural steel weld metals
- Tez No: 199768
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞÜKRÜ TALAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapısal Çelikler, SiC, Isıl şlemv, Structural Steel, SiC, Heat treatment.7
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziYAPISAL ÇEL KLERDE KAYNAK METAL NE S L SYUM KARBÜRÜN(SiC) ETK SAhmet TESL MOĞLUAfyonkarahisar Kocatepe ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMetal Eğitimi Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Şükrü TALAŞGünümüzde artık yeni malzemeler bulmak yerine mevcut malzemelerin özelliklerinigeliştirmek, iyileştirmek istenmektedir. Bu çalışmalar için malzemenin mikro yapıözellikleri ve yapılacak çalışmaların da mikro yapıya etkisi önemli yer tutmaktadır.Malzemelerin üretim sırasında uygulanan yöntem ve tekniklerde bu içyapı özelliklerinietkilemektedir. Mikro yapının malzeme özelliklerine etkisi Hall-Petch denklemi ilebilinmektedir. Bu denklem azalan tane boyutu ile dayanımın artacağını göstermektedir.nce taneli yapıya sahip malzemelerin daha yüksek dayanıma ulaşabileceği sonucunuçıkarabiliriz.Bu çalışmamızda, SiC (Silisyum karbür) ün kaynak mikro yapısına etkisi incelenmiştir.Endüstride sık kullanılan yapı çeliğine SiC ilave edilmiş elektrot ile üç farklı akımdakaynak çekilerek, kaynak başlangıcındaki, kaynak ortasındaki ve kaynak sonundakikaynak mikro yapısı incelendi. Isıl işlemlerin de tane boyutunu önemli ölçülerdedeğiştirdiğinden daha sonra bu yapıların üç farklı ısıl işlemlere tabi tutulduktan sonrakiSiC ve tane boyutları incelendi. Çalışmamızın birinci kısmında ortalama tane boyutuivdeğerleri dikkate alındığında artan akım şiddetine bağlı olarak aşırı bir düşüşgörülmüştür. kinci kısımda ise ısıl işlemden sonra baktığımızda bütün akımlardakaynak başlangıcına 400 0C lik ısıl işlem uygulamamıza rağmen tane boyutunda önemlibir değişikliğin olmadığını görüldü. Fakat kaynak ortasında 800 0C lik ısıl işlemuyguladığımızda tane boyutunda önemli ölçüde küçülme kaydedildiği görülmüştür.Kaynak son kısmında ise 1200 0C lik ısıl işlem uyguladıktan sonra tane boyutunun yineaynı şekilde küçülmesi sağlanmıştır.2007, 78 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc.ThesisTHE EFFECT OF SiC ADDITION TO STRUCTURAL STEEL WELD METALSAhmet TESL MOĞLUAfyonkarahisar Kocatepe UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Metal EducationSupervisor: Asst. Prof. Şükrü TALAŞToday, improving the properties of existing materials is a prime instead of developignew materials. Microstructural properties of materials and the effect of improvement onmicrostructure is very important for such materials. Microstructure of materials isaffected by methods and techniques during the manufacturing. The effect ofmicrostructure on the properties of materials are well known by Hall-petch equation.This equation shows that the strength is increased by the reduction in grain size. We canconclude that materials with finer grains can have higher strength values.In this study, the effect of SiC (Silicon Carbide) on microstructure of weld metal hasbeen investigated using standard metallographic techniques. SiC added weldingelectrode was used to weld on commercial steel at three different welding current, andmicrostructures at the beginning, middle and the end of the weld seam have beeninvestigated. Since heat treatment has a substantial effect on the grain growth the size ofSiC and grain size have been investigated following the heat treatment. Three different6heat treatment were applied to the specimen: 400 ËC, 800 ËC and 1200 ËC. In the firsthalf of our study, grain size measurements have shown a decrease with respect toincrease in weld current. In the second part of our study, following the heat treatment at400 ËC, there was no substantial change in grain size at all weld currents. When 800 ËCheat treatment was applied to the middle part of the weld the grain size became finer insize. The end of the weld seam has produced sam! e effect as 800 ËC heat treatmentfollowing the heat treatment at 1200 ËC.2007, 78 Pages