Kıyı erozyon geometrisi parametrelerinin belirlenmesi
Determination of erosion parameters caused by cross-shore sediment movement
- Tez No: 199796
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL HAKKI ÖZÖLÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kıyıya dik katı madde hareketi, Kıyı profilleri, Erozyon profili, Erozyon Parametreleri, Regresyon analizleri, Cross-Shore Sediment Movement, Coastal Profiles, Erosion Profile, Erosion Parameters, Regression Analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZETYüksek Mühendislik TeziKIYI EROZYON GEOMETR S PARAMETRELER N N BEL RLENMESBerna AKSOYZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimler Enstitüsünşaat Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. smail Hakkı ÖZÖLÇERŞubat 2007, 152 sayfaKıyı bölgesindeki katı madde hareketinin belirlenmesi, bu bölgenin anlaşılması vedüzenlenmesi için oldukça önemlidir. Dalgalar, topografik yapı ve malzeme özellikleri sonderece hareketli olan bu bölgedeki katı madde hareketine önemli etkilerde bulunmakta veoluşan profillerin durumunu (erozyon-yığılma) belirlemektedir.Bu çalışmada, erozyon profilinde, dalga yüksekliği, periyodu ve tabandaki malzemeçapının etkileri incelenmiş ve erozyon profilindeki geometrik parametreler belirlenmeyeçalışılmıştır. Fiziksel model verileri kullanılarak yapılan boyutlu ve boyutsuz regresyonanalizleriyle erozyon parametreleri için boyutlu ve boyutsuz denklemler kurulmuştur. Eldeedilen denklemler literatürdeki ilgili denklemlerle karşılaştırılarak irdelenmiştir.Çalışma yedi bölüm ve eklerden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde dalgamekaniği, kıyılarda katı madde hareketi hakkında genel bilgiler ve literatür çalışmalarıverilmiştir. kinci bölümde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler, üçüncü bölümde, erozyonparametreleri için kurulan boyutlu ve boyutsuz denklemlerden elde edilen bulgulariiÖZET (devam ediyor)verilmiştir. Dördüncü bölümde, erozyon parametreleri için kurulan denklemler veliteratürdeki denklemler karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde çalışmadanelde edilen sonuçlar verilmiştir. Altıncı bölümde kaynaklar, yedinci bölümde önerilersunulmuştur. Eklerde ise deney sonunda oluşan profiller verilmiştir.Çalışmada; erozyon parametreleri için kurulan boyutlu ve boyutsuz denklemlerin,literatürdeki denklemlerden daha iyi sonuç verdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisDETERMINATION OF GEOMETRICAL PARAMETERS OF COASTALEROSIONBerna AKSOYZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Civil EngineeringThesis Advisor: Assist. Prof. Dr. smail Hakkı ÖzölçerFebruary 2007, 152 PagesIn order to understand the features of coastal zone and to utilize the costal areas, it is necessaryto determine the sediment movement and the resulting transport. Waves, topographic featuresand material parameters are the most important factors to affect the sediment movement andcoastal profiles.In this study, the effect of wave height, period and sediment diameter were studied and variouserosion parameters of the resultant erosion type profile were determined. Various kinds ofdimensional and non-dimensional equations were obtained by regression analyses in which theexperimental results were used. The general literature was evaluated with review equations.The study comprises seven chapters and appendices. In the first chapter, general knowledgeabout wave mechanics and sediment transport well as a general literature review are presented.In the second chapter, the performed studies are given. In the third chapter, the experimentalresults and dimensional, non-dimensional equations are presented. In the fourth chapter, thedimensional, non-dimensional and literature equations results are evaluated. In the fifth andivABSTRACT (continued)sixth chapter, the conclusions and recommendations of the study are given, respectively. In theseventh chapter, references are given. In the appendices, graphs are given for beach profiles.It was concluded that the results of the dimensional, non-dimensional equations were better thanthose of cited in equations literature.