Sodyum tetraboratın büyük bal mumu güvesi Galleria mellonella L.(Lepidoptera:Pyralıdae)'nın yaşama, gelişimi ve bazı enzimlerinin aktivitesi üzerine etkisi
Effects of sodium tetraborate on survival, development, and activities of some enzymes of greater wax moth, Galleria mellonella L.(Lepidoptera:Pyralidae)
- Tez No: 199795
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KEMAL BÜYÜKGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Fizyoloji, Biochemistry, Biology, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Galleria mellonella, sodyum tetraborat, yaşama, ömür uzunluğu, glutatyon S-transferaz, transaminazlar, asetilkolinesteraz, Galleria mellonella, sodium tetraborate, survival, longevity, gluthatione S-transferase, transaminases, acetylcholinesterase
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZETBilim Uzmanlığı TeziSODYUM TETRABORATIN BÜYÜK BAL MUMU GÜVES GALLERIAMELLONELLA L. (LEPIDOPTERA: PYRALIDAE)'NIN YAŞAMA, GEL Ş MVE BAZI ENZ MLER N N AKT V TES ÜZER NE ETK SYonca DURMUŞZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Kemal BÜYÜKGÜZELOcak 2007, 75 sayfa.Büyük bal mumu güvesi Galleria mellonella L. yapay besin ortamında beslenerek sodyumtetraboratın böceğin yaşama, gelişimi, ergin ömür uzunluğu ile 7. evre larvalarınınhemolenf ve yağ dokusunda malondialdehid (MDA) ve lizozim miktarı, glutatyon S-transferaz (GST), alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST) ve asetilkolinesteraz (AChE) enzimlerinin aktivitesi üzerine etkisi incelendi. Sodyum tetraboratın0,3 g'ı 7. evreye ulaşan larva oranını % 17,5 ± 2,9'a istatistiksel olarak önemli derecededüşürmüş, 7. evreye ulaşma süresini ise ortalama 5 gün geciktirmiştir. Bu miktarı içerenbesinden % 12,5 oranında pup ve ergin elde edilmiş ve bu evrelere ulaşmak için gereklisüre ise ortalama 5 gün uzamıştır. Kontrol besini ile yetiştirilen erginlerin ömür uzunluğuortalama 9,0 ± 0,7 gün iken sodyum tetraboratın 0,2 g'ını içeren besin ile yetiştirilenerginler kontrole göre 4,2 gün daha uzun (13,2 ± 1,9 gün) yaşamıştır. Denenen en yüksekiiiÖZET (devam ediyor)madde miktarı erginlerin ömür uzunluğunu önemli derecede kısaltmıştır. Sodyumtetraboratın yüksek konsantrasyonları larvaların hemolenf ve yağ doku MDA miktarınıönemli derecede artırmıştır. Sodyum tetraboratın yüksek konsantrasyonları (0,2 ve 0,3 g)hemolenf GST aktivitesinde istatiksel olarak önemli bir azalmaya sebep olurken, sodyumtetraboratın tüm konsantrasyonları yağ doku GST aktivitesini artırmıştır. En yükseksodyum tetraborat konsantrasyonu (0,3 g) yağ doku GST aktivitesini yaklaşık 12 katartırmıştır. Besindeki sodyum tetraboratın yüksek konsantrasyonları, hemolenf ve yağdoku lizozim enzimi miktarını önemli derecede düşürmüştür. Sodyum tetraboratın düşükkonsantrasyonları yağ doku lizozim miktarını önemli derecede artırmıştır. Bu yüksekkonsantrasyonlar hemolenf ALT, AST ve AChE aktivitesini önemli derecede azaltırken,yağ doku ALT, AST ve AChE aktivitesini önemli derecede artırmıştır. Bu çalışma sodyumtetraborat tarafından oluşturulan oksidatif stresin büyük bal mumu güvesinde bazımetabolik işlevleri ve sinaptik iletimi olumsuz yönde etkilediğini, oksidatif strese karşıböceğin çeşitli biyokimyasal ve fizyolojik adaptasyon tepkileri verdiğini göstermiştir. Eldeedilen sonuçlar sodyum tetraboratın böceğin yaşama, gelişme ve ömür uzunluğuüzerindeki olumsuz etkisinde oksidatif stresin önemli bir faktör olabileceğinidesteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisEFFECTS OF SODIUM TETRABORATE ON SURVIVAL, DEVELOPMENT, ANDACTIVITIES OF SOME ENZYMES OF GREATER WAX MOTH, GALLERIAMELLONELLA L. (LEPIDOPTERA: PYRALIDAE)Yonca DURMUŞZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologyThesisi Advisor: Assoc. Prof. Dr. Kemal BÜYÜKGÜZELJanuary 2007, 75 pages.The effects of sodium tetraborate on survival, development, adult longevity, andhemolymph and fat body malondialdehyde (MDA) and lysozyme content, glutathione S-transferase (GST), alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST),acetylcholinesterase (AChE) activities and in 7th instar larvae (one-day old) of greater waxmoth Galleria mellonella L. were investigated by rearing the larvae on artificial diets. Thehighest concentration of sodium tetraborate (0.3 g) significantly decreased the survival rateof 7th instars to 17.5 ± 2.9 % and prolonged the time required to reach 7th instar by 5 days.The diet containing this concentration produced 12.5 % of both pupae and adult yields andalso prolonged development by 5 days. When compared to adult longevity (9.0 ± 0.7 days)from control diets, adults reared with 0.2 g of sodium tetraborate survived by about 4.2days longer (13.2 ± 1.9 days). The highest concentration of sodium tetraborate resulted indecreased adult longevity in comparison to control. High concentrations of sodiumvABSTRACT (continued)tetraborate significantly increased MDA content in hemolymph and fat body of the 7thinstar larvae. The highest concentration of sodium tetraborate (0.3 g) increased MDAcontent from 0.008 ± 0.004 to 0.17 ± 0.015 nmol/mg protein. Sodium tetraborate at highconcentrations (0.2 and 0.3 g) caused a significant decrease in hemolymph GST activitywhile all dietary concentrations of sodium tetraborate increased fat body GST activity. Thehighest concentration of sodium tetraborate (0.3 g) significantly increased fat body GSTactivity by 12-fold and raised to an activity of 1050 ± 73.8 nmol/mg protein/min. Lysozymcontent in hemolymph and fat body of 7th instars was decreased by high concentrations ofsodium tetraborate. Sodium tetraborate at low concentrations resulted in significantlyincreased fat body lysozyme content. These high concentrations resulted in significantlydecreased ALT, AST, AChE activities in hemolymph while they casued a significantincrease in activities of the enzymes of fat body of larvae. This study showed that sodiumtetraborate-induced oxidative stress caused the some metabolic and synaptic dysfunctionsin greater wax moth and alter its biochemical physiology as adaptive response to oxidativestress. The results are consistent with the hypothesis that oxidative stress may be causativefactor in deterioratve effects of sodium tetraborate on survival, development and longevityof the insect.