Kentleşmenin peyzaj üzerine etkilerinin İstanbul ili Büyükdere Caddesi ve yakın çevresi örneğinde incelenmesi
The impacts of urbanization on landscape study on the sample of İstanbul Büyükdere Street and its periphery
  1. Tez No: 199802
  2. Yazar: SİNAN ÖMER DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. BÜLENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Peyzaj, stanbul, Büyükdere caddesi, City, Urbanization, Landscape, Istanbul, Buyukdere street
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZETPeyzaj Yüksek Mimarlık TeziKENTLEŞMEN N PEYZAJ ÜZER NE ETK LERSTANBUL BÜYÜKDERE CADDES VE YAKIN ÇEVRESÖRNEĞ NDE NCELENMESSinan Ömer DEM RTAŞZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Bülent YILMAZOcak 2007, 133 sayfa21.yy'da teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kentler hızla gelişmektedir. Bu gelişmelerlebirlikte insanlar için pek çok kolaylıklar meydana çıksa da yaşama alanlarında doğalözellikler bakımından kayıplar meydana gelmektedir. Kentleşme sürecinde bu kayıplarınolması olasıdır fakat önemli olan koruma-kullanma dengesi gözetilerek kentlerinoluşturulmasını sağlamaktır.Bu çalışmada, metropoliten bir kentin gelişim süreci içerisindeki faktörlerin, kenti nasıletkilediği ve gelişimin kent peyzajını nasıl değiştirdiği araştırılmıştır. Bu amaçla, çalışmaalanı içerisinde incelemeler ile kentsel ve doğal yapı hakkındaki veriler elde edilerekcoğrafi bilgi sistemleri aracılığıyla haritalanmış ve incelenmiştir.iiiÖZET (devam ediyor)Araştırmada, çalışma alanı ile ilgili veriler doğal yapı, demografik yapı, alan kullanımlarıve peyzajı etkileyen diğer faktörler olarak incelenmiştir. Ayrıca çalışma alanı bölümlereayrılarak detaylı olarak incelenip, alanın geçirdiği değişimlerin kent siluetine etkisi ile ilgilibulgular ortaya konmuştur.Çalışma alanı içerisindeki mekanların kendi içerisinde çok farklı yapılara sahip olduklarısonucu ortaya çıkmıştır. Sonuç bölümünde bu yapıların sebepleri ve kentleşme sürecindeyeşil alanların durumu hakkında yorumlar getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisTHE IMPACTS OF URBANIZATION ON LANDSCAPE,STUDY ON THE SAMPLE OF ISTANBUL BUYUKDERE STREETAND ITS PERIPHERYSinan Omer DEMIRTASZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Landscape ArchitectureThesis Advisor: Asst. Prof, Bulent YILMAZJanuary 2007, 133 pagesThe cities have been growing since the technological innovation in the 21st century.Although there are various facilities for the people revealing through these innovations,losses in aspects of natural attributes appear in the living spaces. It is possible that theselosses occur in the process of urbanization, but the important thing is to provide theformation of cities by taking the balance of protection-utilization into consideration.In this study, it is ascertained how the factors in the development process of a metropolitancity affect the city and how the development amends the urban landscape. With this aim,through obtaining data about urban and natural structure with the investigations within theresearch area, these data are mapped by geographical information systems and examined.vABSTRACT (continued)In this study, data about the research area are examined as natural structure, demographicalstructure, land usage and other factors affecting the landscape. In addition, the researcharea is divided into sections, examined in details and evidences for the impact of thealternation of the area on the silhouette of the city are presented.The places in the research area turn out to have differential structures within themselves. Inconclusion section, comments on the reasons of these structures and the situations of thegreenfields are made.