Islak mekanlarda ahşap tutkallarının yapışma mukavemetlerinin belirlenmesi
Bonding resistance of wood adhesives in hight humidity
- Tez No: 199801
- Danışmanlar: PROF.DR. BURHANNETİN UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Wood material, Bonding strenght, Impregnation, Adhesives
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ahşap malzemelerin iç ve dış ortam şartlarında uzun süre dayanıklı kalabilmesinisağlamak için kullanılan ağaç malzeme türü, ağaç malzemenin rutubeti, ağaç malzemeninemprenye edilmesi ve yapıştırmada kullanılan tutkal çeşidi önemli rol oynar.Bu çalışmada, emprenye edilmiş ve farklı tutkallar ile yapıştırılmış ağaç malzemelerindayanım özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, ağaç malzeme olarak,kayın ve kavak odunları, emprenye maddesi olarak, Protim-WR 230, Tanalith-C veCelcure AC 500, tutkal olarak suya karşı dayanıklı olan Desmodur-VTKA, Üreformaldehit ve Polivinilasetat tutkalları kullanılmıştır. Örneklerin emprenye öncesi vesonrası yoğunlukları ile 2, 6, 12, 24, 48 ve 96 saat süre buhar kazanında bekletildiktensonraki yapışma direncine bakılmıştır.Buhar denemelerinde çıkan sonuçlara göre, kontrol grubu kayın odunlarının genel olarakmukavemet değerleri kavak odunundan yüksektir. Tanalith-C emprenye maddesininyapışma direncini en az etkilediği tespit edilmiştir. Deneylerde rutubetten en az etkilenenyapıştırıcı olarak D-VTKA tutkalı bulunmuştur.Anahtar Kelimeler : Ağaç malzeme, Yapışma direnci, Emprenye, Tutkallar
Özet (Çeviri)
The species of chosen material and ıts humudity and the type of the used adhesive has animportant role to make the wood material durable for a long period both in innerspace andouterspace. Main purpose of this research is to determine the resistance characteristics ofadhesive using impregnated chemicals and different types of adhesives. For this purpose,oriental beech and poplar as wood material; mixture of Protim-WR 230, Tanalith-C andCelcure AC 500 as impregnation material; PVAc, Urea formaldehyde and D-VTKAresistant to water as adhesives were usedThe test samples were kept in a steaming equipment for 2, 6, 12, 24, 48, 96 hours,afterwards the bonding strength of the chosen samples were measured for each waitingperiod, and then their bonding strength was determined.According to the steaming test results, beech control samples showed higher strength thanpoplar control samples. Control samples bonded with D-VTKA is the least affected one inthe steaming test. D-VTKA can be offered as the proper adhesive for the places which issubjected to humidity. Tanalith-C is the least effecting impregnation material affecting thebonding strength.