TTK Kozlu Müessesesi ayak işyerlerinde solunabilir toz yoğunluklarının ve kuvars içeriklerinin araştırılması
Study of the respirable dust concentration in the coal faces of TTK Kozlu Colliery
  1. Tez No: 199807
  2. Yazar: İLKNUR EROL GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VEDAT DİDARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Solunabilir toz, kuvars, kızıl ötesi spektrofotometre yöntemi, Respirable dust, quartz, infrared spectroscopy technique
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZETYüksek Mühendislik TeziTTK KOZLU MÜESSESES AYAK ŞYERLER NDE SOLUNAB L R TOZYOĞUNLUKLARININ VE KUVARS ÇER KLER N N ARAŞTIRILMASIlknur EROL (GÜNAYDIN)Zonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMaden Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. Vedat D DAROcak 2007, 93 sayfaBu çalışmada; pnömokonyoz hakkında genel bilgilerden bahsedilerek solunabilir toz ve tozölçüm yöntemleri hakkında özet bilgiler verilmiş, kömür işçileri pnömokonyozunungelişiminde rolü halen tartışılan ?kuvars?ın yoğunluğunun belirlenmesinde en çokkullanılan Furıer Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopi Yöntemi (FTIR) açıklanmıştır.Çalışmanın gerçekleştiği TTK Kozlu Müessesesi ve örneklerin alındığı ayaklar hakkındabilgiler verilmiştir. Toz örnekleme çalışmalarında MRE113A gravimetrik toz ölçerkullanılmıştır. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesilaboratuarlarında örneklerin yoğunluk, kül ve kuvars analizleri gerçekleştirilmiş veözellikle kuvars analizleri konusunda yaşanan sorunlar irdelenmiştir.iiiÖZET (devam ediyor)Aachen Teknik Üniversitesi'ne yapılan kısa ziyaret sırasında edinilen kuvars ölçümleri ileilgili bilgilerde kısaca verilmiştir.Bu çalışmada alınan örneklerde, toz yoğunluklarının kabul edilebilir düzeylerde olmalarınakarşın, toz içindeki kuvars yüzdeleri göz önüne alındığında, Büyük1 No'lu örneğe ait%7.24 kuvars değerinin %5'lik kritik değeri aştığı görülmektedir. Ayrıca TTK tarafından2006 yılı Ocak ve Ekim ayları arasında tüm Kozlu Müessesesi işyerlerinde yapılan tozyoğunluğu ölçümleri derlenmiş ve Müessesede yürütülen tozla mücadele çalışmalarınınbaşarılı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisSTUDY OF THE RESPIRABLE DUST CONCENTRATION IN THE COAL FACESOF TTK KOZLU COLLIERYlknur EROL (GÜNAYDIN)Zonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mining EngineeringThesis Advisor: Prof. Dr. Vedat D DARJanuary 2007, 93 pagesIn this study, firstly, a general information about respirable dust, measurement of dust andpneumoconiosis has been given. Then, a brief knowledge about FTIR spectroscopy whichis the most popular method used to determine the quartz content of dusts (one of the mosteffective factors in question related to the progression of coal worker?s pneumoconiosis)has been introduced.A general information about the TTK Kozlu Colliery and the coal faces studied has beengiven. MRE113A gravimetric dust sampler has been used for dust measurements and ashand quartz contents of the samples have been analysed in ZKÜ and YTÜ laboratories.Special attention has been given about the problems related to the quartz analyses. Alsosome information gained through a short visit to Aachen Technical University about thequartz measurements is given.vABSTRACT (continued)The results of the study show that the quantity of the respirable dust in the samples are inacceptable limits while the quartz quantity in one sample related to the Büyük seam(7.24 %) is exceeding the critical value (5%).As an additional study, all the data collected during the routine dust measurements in?TTK Kozlu Colliery have been evaluated and the dust suppression mission interpretal assuccessful.