Edirne'deki ısı yalıtım uygulamaları
The heat insulation applications in Edirne
- Tez No: 199822
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEYHAN YARDIMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Isı yalıtımı, ısı yalıtım malzemeleri, ısı yalıtım uygulamaları, ısıkayıpları, enerji tasarrufu, enerji verimliliği, Heat insulation, heat insulation materials, heat insulation applications, heatlost, conservation of energy, energy efficiency
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZETBu çalışma, ısı kayıplarının azaltılmasıyla, konfor şartlarının daha az enerjitüketilerek sağlanmasına, ısınma maliyetinin düşürülmesine ve daha az çevre kirliliğineiçin alınacak önlemlerin başında gelen, ısı yalıtım malzemeleri kullanılarak yapılacak ısıyalıtım uygulamalarının temel prensipleri ile bu konuda yayınlanmış yönetmelikleri veEdirne'deki ısı yalıtım uygulamalarının incelenmesini içermektedir.Çalışmada ısının korunumu, ısı yalıtımının önemi yönetmeliklerle de tespitedilerek ısı yalıtım uygulamalarının, ülke ekonomisine, hava kirliliği ve insan sağlığıüzerindeki olumlu katkıları vurgulanarak, Edirne'deki uygulamalar incelenmiştir.Birinci bölüm olan girişte konunun önemine ve amacına değinilmiş; ikincibölümde, ısı ve ısı geçişi ile ilgili kavramlar üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölümde, buhar iletimi ile ilgili temel bilgiler, bina kabuğundan buhargeçişi ile yapı bileşenlerinde ki su ve su buharı etkileri anlatılmıştır.Dördüncü bölümde, günümüze kadar ısı tasarrufu ile ilgili alınacak önlemler içinyayınlanmış yönetmelikler ile en son çıkarılan TS 825 `teki hesap metodunda kullanılantanımlar ve standartla ilgili bilgiler verilerek, ısı yalıtım malzemelerinin özellikleri vetemel prensipleri anlatılmıştır.Beşinci bölümde çatı, duvar ve zemin birleşimlerinde ısı yalıtım uygulamayöntemleri anlatılmıştır.Altıncı bölümde, enerji ile ilgili kavramlar ve enerji verimliliği üzerinde yapılanaraştırmalar bulunmaktadır.Yedinci bölümde, örnekleme alanı olan Edirne'de ki ısı yalıtım uygulamalarıyerinde tespit edilerek, irdelenmektedir.Sekizinci bölüm ise değerlendirme ve sonuç bölümüdür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis study contains the fondamental principles the heat insulation applicationsby the use of heat insulation materials that reduce the heat losses, so that the comfortconditions could be provided with less energy consumption, that is, reduction in the costof heating, which is also the main measurement to take for the less enviromentalpollution and the regulations published in this subject and the investigation of heatinsulation applications in Edirne.In this study, the applications in Edirne have been investigated by determiningthe importance of heat insulation and conversation of heat in regulations andemphasizing the pozitive contributions of heat insulation applications on the economyof country, air pollution and human health.In introduction which is first chapter the importance and the goal of the subjecthave been mentioned. In the second chapter the concepts related to heat and heattransfer have been explained.In the chapter three, the fundamental information about vapour transfer, thevapour transfer through the cover of building and the effects of water and water vapouron the components of building have been presented.In the chapter four, after presenting the information related to the regulations,published till now, to take necessary measurements fort he heating economy and thedefinitions and standards used fort he method of calculation in TS 825 publishedrecently, also the fundamental principles and properties of heat insulation materials havebeen described.In the fifth chapter the methods of heat insulation applications in thecompositions of roof, wall and ground have been explained.In sixth chapter contains the concepts about the energy and investigationsinvolving energy efficiency.In the seventh chapter, the heat insulation applications in Edirne, where is thesampling area, have been examined.The evaluation and conclusions have been presented in the last chapter.