Farklı azotlu gübre uygulamalarının ekmeklik buğdayda verim ve kalite üzerine etkileri
The determination of the effects of different nitrogen fertilizer applications on yield and quality components in some bread wheat cultivars
  1. Tez No: 199821
  2. Yazar: REMZİ AVCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TEMEL GENÇTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bread Wheat, nitrogen fertilizer applications, grain yield, yieldcomponents, quality components
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
IVYÜKSEK L SANS TEZFARKLI AZOTLU GÜBRE UYGULAMALARININEKMEKL K BUĞDAYDA VER M VE KAL TE ÜZER NE ETK LERRemzi AVCITRAKYA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARLA B TK LER ANAB L M DALIÖZETBu araştırma; 2005-2006 yetiştirme yılında, Trakya Tarımsal AraştırmaEnstitüsü deneme alanında, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde 3tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada, sekiz farklı azotlu gübre formuuygulamasının, Trakya Bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen dört ekmeklik buğdayçeşidinin (Prostor, Flamura-85, Pehlivan ve Saraybosna) verim ve kalite unsurlarınaetkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Gübreleme; taban gübresi (20-20-0) sabit olmak koşuluyla, I. kardeşlenmezamanı, II. sapa kalkma zamanı ve III. başaklanma öncesi olmak üzere üç dönemikapsayacak şekilde, üre (% 46 N) ve nitrat (%34,4 N) formundaki gübrelerinuygulamada sekiz farklı sıralanışını içeren , toplam 13 kg. saf azotun toprağa verilmesiolarak belirlenmiştir.Çeşitler arasında; tane verimi ve başakta tane ağırlığı yönünden bir farklılıkgörülmezken, diğer tüm karakterlerde önemli farklılıklar saptanmıştır.Azotlu gübre uygulamalarının bin tane ağırlığı, protein oranı, gluten değeri,gluten indeksi ve sedimantasyon değeri üzerine etkisi önemli bulunurken; diğerkarakterler üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur.Tane verimi ile protein , sedimantasyon ve gluten indeksi arasında önemliancak olumsuz bir ilişki saptanmıştır.Başaklanma öncesi verilen azotlu gübrenin bin tane ağırlığı, protein oranı,gluten (yaş öz) değeri ve sedimantasyon değeri üzerine önemli olan etkisi açıkçagörülmektedir. Ancak, başaklanma döneminde verilen azotlu gübre, gluten indeksideğerlerini düşürmüştür.2007Anahtar Kelimeler : Ekmeklik buğday, azotlu gübre uygulamaları, tane verimi, verimunsurları, kalite unsurları.
Özet (Çeviri)
VMASTER THESISTHE DETERMINATION OF THE EFFECTS OF DIFFERENT NITROGENFERTILIZER APPLICATIONS ON YIELD AND QUALITY COMPONENTS INSOME BREAD WHEAT CULTIVARSRemzi AVCITRAKYA UNIVERSITYGRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCEDEPARTMENT OF FIELD CROPSABSTRACTThis research was conducted in the experimental field of Trakya AgriculturalResearch Institute in a randomized split blocks design with three replications in the2005-2006 growing season. The objective of this study was to determine the effects ofeight different nitrogen fertilizer form applications on yield and quality components offour bread wheat cultivars (Prostor, Flamura-85, Pehlivan and Saraybosna) widelygrown in Trakya Region.In the study, nitrogen fertilizers [ (20-20-0), (urea 46 % N), (ammonium nitrate34,4 % N) ] were given in 8 different forms at 4 different times (at the beginning oftillering, at the first node on stem visible and at the time of ear emergence).While any difference was not found among cultivars in terms of grain yield andgrain weight per spike, all other characters were found significantly different.The nitrogen fertilizer form applications were found significantly different in1000 grain weight, protein rate, wet gluten, gluten index and sedimentation. But, theeffect of nitrogen fertilizer form was found insignificant for all other characters studied.Grain yield was significantly negative correlated with protein rate, sedimentationand gluten index.Based on the results of the study, nitrogen fertilizer form application at headingtime affected some quality components positively, such as, protein rate, wet gluten andsedimentation.2007