Balıkesir ili, Burhaniye ilçesi, Ören mevkiindeki arkeolojik kalıntıların jeofizik yöntemlerle tespiti
Investigation of archaeological ruins by geophysical survey in Burhaniye, Ören, Balikesir
  1. Tez No: 199908
  2. Yazar: ZEHRA DEDEBALİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CAN KARAVUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Jeofizik Mühendisliği, Archaeometry, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeojeofizik, Arkeometri, Özdirenç Yöntemi, Manyetik Yöntem, Archaeogeophysics, Archaeometry, Resistivity, Magnetic
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, Balıkesir ili, Burhaniye ilçesi, Ören mevkii, 24-26 pafta, 229 ada, 8-9parsellerde yer alan sit alanı içerisinde gömülü olduğu düşünülen AdramytteionAntik Kentine ait yapıların yer yüzüne çıkarılması amacıyla yapılmıştır. Bu alandadaha önceki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan 10. YY.'a ait bir kilise kalıntısıbulunmaktadır. Bu kilisenin 9.50 m kuzeydoğusunda yer alan çalışma alanındatoplam 176 adet karelaj noktası oluşturularak 176 adet manyetik ölçü ve 320 adet (80noktada) elektrik ölçü alınmıştır.Manyetik ve elektrik yöntemler kullanılarak elde edilen veriler ışığında, çapı 4 m.,üst yüzey derinliği 0.70 m., alt yüzey derinliği 4,70 m., boyu 3 m. olan daireselformda bir yapı tespit edilmiştir. Bu yapının 10 m. kuzeyinde üst yüzey derinliği yine0,70 m., alt yüzey derinliği 4,70 m. olan, 110 m2. `lik bir yapının varlığıbelirlenmiştir.Jeofizik yöntemlerle yeraltında var olduğu düşünülen antik yapıların varlığınıispatlamak amacıyla, 7x7 m.'lik 2 adet açma ve 3,5x3,5 m.'lik 3 adet sondaj kazısıyapılmıştır. Bunun sonucunda, tespit edilen dairesel yapının M.S. 5-6 YY.'a ait birkeramik pişirme fırını olduğu saptanmıştır. Fırının 8 m. kuzeyinde D-B doğrultuluuzanıma sahip kalınlığı 1,85 cm olan antik döneme ait bir duvar bulunmuştur. 600m2. lik çalışma alanında 152 m2. lik alanda yapılan açma ve sondajlarla yeryüzüneçıkarılan antik yapıların, jeofizik verilerden elde edilen modelle mükemmel uyumsağladığı görülmüştür. Fırının kuzeyinde bulunan D-B doğrultulu duvarınoluşturduğu yapı jeofizik modelde verilmiştir. İleriki yıllarda bu yapının arkeolojikkazılarla gün ışığına çıkarılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to imagine Adramytteion ancient civilization undersurface. In this area there is church ruin remains where excavation process has beenapplied during previous archaeological studies. The study area is located on north-western part, 9.50 m far from this church. In this study area It is created 176 griddingpoints, 176 magnetic data and 320 resistivity data were taken from this griddingpoints.After magnetic and electrical survey, a circular structure was estimated with 4 m.diameter, under zero; top side 0.70 m., sub-bottom 4.70 m. and length 3 m. From thisstructure there is a polygonal structure was estimated after archaeogeophysical study.This structure is located on 10 m. away from northern part of circular structurementioned above. The polygonal structure has 110 m2 with the height of 4 m. (topside is 0.70 m., bottom 4.70 m. below zero)After preliminary archaeogeophysical imaging, archaeologists made their excavationwith 2 points 7x7 m. and 3 points 3,5x3,5 m. After excavation results it is obtainedthat circular structure was ?ceramic kiln? constructed in 5.-6. Century. 8 m. northernpart of this kiln, a wall was excavated with 1.85 m. thick that extends E-W direction.In 600 m2 study area, the excavation application was penetrated on totally 152 m2.During excavation survey, It could be easily observed that geophysical researchessupport excavation process and after correlation with geophysical modelling andexcavation.